20 milyon kredi kartı tabanını düzenleyen bir yasanın olmadığından yakınan Tevfik Bilgin, "Kredi kartı verilirken, deneme süresi sonunda limit artırılmalı" dedi.
Avrupa Birliği'ne endeksli gündem, bu haftadan itibaren ekonomiye odaklanacak. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam'ın temasları, Yüksek Planlama Kurulu toplantısı, 2005 yılı ve sonrasını belirleyecek. Bütçe tasarısı, 17 Ekim'de TBMM'ye sunulunca gözler bankacılık sektörüne çevrilecek. 6 Ekim'de açıklanan AB İlerleme Raporu'nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'yla (BDDK) ilgili bölümü hayli çarpıcıydı. İmar Bankası olayı ile yıpranan BDDK, hızla kabuk değiştiriyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'le İlerleme Raporu ışığında konuştuk. Bilgin, "200 milyar dolarlık sistemi yönetiyoruz. Bu kurumla uğraşılmamalı. Şu veya bu yüzden BDDK'nın çalışması güçleştirilirse alternatif maliyeti çok yüksek olur. Geçmişte bunun yansımaları görüldü" uyarısını yaptı. Bilgin, organizasyon yapısındaki değişikliğe de işaret etti... "Kendimizi yenilememiz boynumuzun borcu. Riski, tüm kuruma yaydık. Eskiden bir birim işini yapıyor, diğeri yapmış yapmamış fark etmiyordu. Bu sorun ortadan kaldırıldı. Örneğin, İmar Bankası sürecinde ciddi iletişim kopukluğu yaşanmış. Artık kurumsal bilgi paylaşımı üst düzeyde!"
KANUNA İNCE AYAR Bilgin, Kredi Kuruluşları Kanunu taslağı üzerindeki çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. "Yeni kanun üzerinde aylardır duruyoruz. 40-50 yerden görüş geldi. Bunlar, madde madde 180 sayfada özetlendi. Eleştirilerin büyük bölümü TMSF maddeleriyle ilgili. TMSF, o maddeleri doğrudan kendisi hazırladı. Kritik operasyonların dayanağı olan maddeler korundu. Kanun taslağı için 'Çok fazla detaya girilmiş, yönetsel esneklik sınırlanmış' eleştirileri gözardı edilmedi. Maddeler sadeleştirildi. Düzenlemelerin büyük bölümü Kurul'un yetkisine bırakıldı. Gelecek hafta hukukçulardan oluşan komisyon metni inceleyecek. Nihai taslak taraflara gönderilecek. Ay sonunda Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e teslim edilecek."
GÜVENCE-PRİM DENGESİ Bilgin, sohbetimizde, bankaların yakındığı bir soruna da değindi. Bilgin'in mevduat sigortası sistemine ilişkin görüşleri, mali sektörün beklentisini karşılar nitelikte. Bilgin'e göre işin özü şu: "5 Temmuz 2004 tarihinde tasarruf mevduatında sigorta sınırı 50 milyar liraya indirildi. Bu aşamadan sonra sigorta primi, güvenceye alınan mevduatla bağlantılı olmalı. Yani siz iki arabayı sigorta edip, kaza anında sadece birinin riskini karşılarsanız, bu olmaz. Sigorta prim oranlarını belirleyecek kurum BDDK. Ama primler TMSF'ye gidiyor. Fon'un mali dengesi açısından onlarla da mutabakata varmak gerekiyor." Bilgin, hazine bonosu ve devlet tahvillerinin müşteri adına izlenmesine sıcak baktıklarını söylemeyi de ihmal etmedi. "Projeyi destekliyoruz ancak Borçlanma Kanunu gereği yetki Hazine'de" dedi.
KARTIN CAZİBESİ "Bankalar için kredi kartları altın yumurtlayan tavuk. Hiçbir zaman onları kesmeyiz" diyen BDDK Başkanı, düşündüğü yenilikleri şu şekilde özetledi: "20 milyon kredi kartı tabanını düzenleyen yasal bir çerçeve yok. Bankaların müşterileriyle hak ve hükümlülüklerini belirleyen hükümler olmalı. Kredi kartı limiti, ödeme gücüne orantılanmalı. İnsanlar ekonomik açısından mantıklıdır ama kredi kartıyla harcamalarda bu faktör bazen ortadan kalkabiliyor. Kredi kartı verilirken 'Skoring rating" yapılmalı yani deneme süresi sonunda limit artırılmalı. Sigorta ücreti, müşteri istemediği halde borca dönüştürülmemeli. Faiz hesabında bankalar arasında farklılıklar giderilmeli. Örneğin temerrüt, alışverişin yapıldığı tarihte mi, yoksa hesap kesim tarihinde mi başlar? Bu durumları açık kurallara bağlamak bir amme hizmeti."