Spastik özürlü çocukları için 1 trilyon lira harcayıp okul kurdu
Oto tamircisi Veli Çoban, spastik özürlü iki çocuğunu tedavi ettirebilmek için bütün servetini harcayıp "spastik özürlüler" okulu açtı. Avrupa'daki özürlü eğitim merkezlerini ziyaret eden ve oradaki sistemi açtığı okula getiren Çoban, diğer spastik çocukların da umudu oldu. 1 trilyon harcayarak kurduğu üç katlı okulda onlarca spastik çocuğun tedavisinin ve eğitiminin yapılmasını sağlayan Çoban, Türkiye'de sadece GATA ve birkaç merkezde yapılan at ve su ile tedaviyi kendi okulunda uyguluyor.
Veli Çoban, hayatını özürlü iki çocuğuna adayan bir baba. Çocuklarının tedavisini yaptırabilmek için tüm servetini harcayarak Konya'da spastik özürlüler okulu kuran Çoban, bu bölgede yaşayan onlarca spastik ve zihinsel özürlü çocuğa da umut oldu. Kendi çocuklarının yaşları ilerlediği için artık iyileşmelerinin imkânsız olduğunu söyleyen Çoban, "Onların birkaç adım bile attığını görmek benim için çok önemli ama artık bu imkânsız gibi. Bu işi başka çocukların iyileştiğini görmek için yapıyorum" dedi. Veli Çoban, iş hayatına çok küçük yaşlarda atıldı. Henüz 12 yaşındayken Konya'nın İçeri Çumra ilçesinden İstanbul'a çalışmaya giden Çoban, askerden geldikten sonra da halasının kızı Hatice ile evlendi. İstanbul'a yerleşen ve bir oto tamir servisi açan Çoban'ın işleri çok iyi gitti. Ancak onu derinden yaralayan şey; iki çocuğunun spastik özürlü doğması oldu.
BİRKAÇ ADIM BİLE ÖNEMLİ Duygu, Enes, Hakan ve Aliye isminde ikisi kız, dört çocukları olan Çoban çiftinin iki erkek çocuğu spastik özürlüydü. Çoban, çocuklarının tedavisi için Avrupa'da gitmedik hastane bırakmadı. Ancak aileyi bekleyen mucize bundan dört yıl önce gerçekleşti. Bugün 14 yaşında olan Enes ile 9 yaşındaki Hakan'ı yaz tatilinde, İçeri Çumra ilçesindeki baba ocağına getiren Veli Çoban, bir hafta sonra küçük oğlu Hakan'ın yürüdüğünü gördü. Yaşadıkları sevinci tarif edemeyeceğini söyleyen Çoban, "Çocuklarım şimdi yürüyemiyorlar ama onların birkaç adım bile attığını görmek benim için çok önemliydi" dedi. Çoban, daha sonra çocuklarını Konya'da bir zihinsel engelliler okuluna verdi. Buradaki eğitimi ve ortamı beğenmeyen Veli Çoban, hemen İstanbul'a gelerek oto servis dükkânı başta olmak üzere iki evini ve bir de yazlığını satarak, Konya'nın en gözde merkezlerinden Meram'da üç katlı bir bina satın aldı. Bir trilyon lira masraf ederek, çocuklarının isimlerinin baş harflerinden oluşan DEHA (Duygu, Enes, Hakan, Aliye) Spastik Özürlüler Okulu'nu kurdu.
AT VE SU İLE TEDAVİ Esas işi oto tamirciliği olan Çoban, Avrupa'ya giderek birçok zihinsel engelliler okulunda inceleme yaptı. At ve su tedavisinin Türkiye'de sadece GATA'da, araştırma olarak da bazı üniversitelerde yapıldığını söyleyen Çoban, "Midilli ve İngiliz ırkı iki at aldık. Ayrıca; köpek, tavşan, keklik, sülün gibi hayvanlardan oluşan mini bir hayvanat bahçesi yaptık. Çocuklarımız günde 30 dakika ata biniyor. Onlara, havuzda çeşitli egzersizler yaptırıyoruz" dedi.
YUNUSLU HAVUZ PROJESİ Zihinsel özürlü çocuğun tek tedavisinin su ve sevgi olduğunu bunu da kendilerinin yeterince verdiğini belirten Veli Çoban, şöyle konuştu: "Benim çocuklarım olan Enes ve Hakan'ın artık bu yaştan sonra yürümesi çok zor. Ama biz yine de umudumuzu kaybetmiş değiliz. Onların adına başka çocukların sağlığına kavuşmalarından da mutlu oluyoruz. Özürlü çocuklara hizmet konusunda bugüne kadar hayal ettiklerimin hepsini gerçekleştirdim. Ancak, dev bir yüzme havuzu kurup, içine yunus balığı koymak istiyorum. Onu da bir yıla kalmadan yapacağım.
Kemal SOYLU-Aliye ÇETİNKAYA / MERKEZ
|