|
|
|
|
|
|
Dededen toruna padişah sosu
Sultan Abdülaziz tarafından İstanbul'a davet edilen Cenovalı makarna ustası Agostino Casaretto'nun torunu Fabrizio Casaretto, ailesinin bıraktığı işe devam ediyor.
Sultan Abdülaziz, İtalyan mutfağının tutkunuymuş. İtalyanlar'ın fesleğenle yaptığı ünlü pesto sosu ve makarnayı "usta" ellerden yemek için de 1860'lı yıllarda Cenovalı Agostino Caseretto'yu İstanbul'a davet etmiş. Agostino Casaretto soyundan gelen Fabrizio Casaretto, Nişantaşı'nda Pasta Presto isimli İtalyan restoranında bu lezzeti devam ettiriyor. Burada 150 yıllık özel bir reçeteye sahip pesto soslu makarnayı tatma şansına sahipsiniz. Gelelim ailenin ilginç öyküsüne... Sultan Abdülaziz, Cenova'nın güneyindeki Lavagne kasabasına gittiğinde İtalya'daki Osmanlı elçileri onu bölgenin en ünlü pesto soslu makarnasını yapan Agostino Casaretto'nun restoranına götürüyorlar.
MAKARNA FABRİKASI KURUYOR Abdülaziz bu sosu o kadar çok beğeniyor ki, ertesi gün tekrar gidiyor ve Agostino Casaretto'yu İstanbul'a davet ediyor. 14 çocuğu bulunan Casaretto, küçük çocukları ve karısıyla İstanbul'a göç ediyor. Galata'da Casaretto isimli bir han inşaa ediyor ve orada başta Osmanlı sarayı olmak üzere şehrin önemli simalarına makarna üretmeye başlıyor. Ancak imparatorluk işlerine karışmaya başlayınca Casaretto ailesinin büyük bir bölümü geri dönüyor. Cumhuriyet'in ilanından sonra İtalya'ya gidenlerin bir kısmı geri dönüyor ancak hiç kimse bir daha makarnacılık işi ile uğraşmıyor. Büyükannesinin, büyük büyük dedesi Agostino Casaretto hakkında anlattıklarıyla büyüyen 6 kuşak sonraki torunu Fabrizio Casaretto, büyük büyük dedesinin bu ünlü pesto soslu makarnasını Pasta Presto'da yeniden sunuyor. Fabrizio Casaretto, evde makarna yapmanın kendileri için bir aile geleneği olduğunu ve 150 yıllık pesto sosunun hala aynı reçete ile yapıldığını söylüyor. Fabrizio Casaretto da aslında ticaretle geçimini sağlıyormuş. Ancak hayalinde hep bu eski aile mesleğini canlandırmak varmış. Evde minik bir makine ile çok lezzetli el yapımı makarnalar üreten ve arkadaşlarına her hafta makarna partileri düzenleyen Fabrizio Casaretto, 6 ay önce restoran işine girişmiş. Şimdilik de ailenin geleneğini sürdürmeye kararlı.
Aynur Erdem
|
|
|
|
|
|
|
|
|