|
|
Dünden bugüne Aleviler
Anadolu'da yaşayan kültürel, inançsal topluluklardan biri de kendilerine özgün yapıları ile Aleviler'dir. 1980'li yılların sonlarında dünyadaki hızlı siyasi ve ekonomik değişimlerden etkilenen Alevilik, bir yandan varsayılan "gizliliğini" parçalayıp "kamusal alana" taşındı, diğer yandan da buna paralel bir şekilde Aleviler'de "kendini keşfetme süreci" yaşandı. Sonuç olarak bir "kimlik bunalımı"yla karşı karşıya kalındı. Aleviler, giderek artan bir şekilde kendilerini, kim olduklarını; Aleviliğin de nereden gelip, nereye gittiğini, ne olduğunu sorgulamaya başladılar. Kitap Yayınevi "Alevilik" adlı çok önemli bir kitabı yayımladı. Kitabı İsmail Engin ve Havva Engin hazırladı. Bu çalışmada Türkiye'den, Almanya'dan, Danimarka'dan, İngiltere ve Macaristan'dan konuya ilgi duyan, farklı dünya görüşlerine, yaklaşımlara sahip, genel konunun bir kısmıyla ilgilenen araştırmacılar ve akademisyenler, toplu eser için kaleme aldıkları makaleleriyle yer almakta. Bu makalelerde Alevilik'te yer alan din-kültür, din-siyaset, din-hayat arasındaki özel ilişkiye dikkat çekiliyor, Aleviliğin özellikleri ana hatlarıyla, zaman zaman ayrıntılara varan tarzda yansıtılıyor, olası sorun ve konu alanları analiz ediliyor. Makalelerde var olan ve bazen birbirine tezat oluşturabilecek nitelikteki görüşler, aslında konunun çok boyutluluğunu ve konuya değişik yaklaşım tarzlarını ortaya koyuyor. Makaleler değişik yaklaşım ve sonuçların yanı sıra, yazarlarının görüş ve düşüncelerini de yansıtıyor.
REKLAM ÜZERİNE BİR KİTAP İş Bankası Kültür Yayınları, 1958 yılında yazılmış olmasına rağmen günümüzün büyük reklam ajanslarında, bugün dahi neler olup bittiğini çarpıcı doğrulukla anlatan ve bir "reklamcılık klasiği" olan Madison Avenue'yu Türkçe'ye kazandırdı. Reklam eğitimi gören öğrencilerin ve sektör profesyonellerinin okuma listelerinin başında yer alan "Madison Avenue" adlı yapıt, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kısa bir süre önce yayımlandı. 60'lı yılların Amerika'sının reklam dünyasında neler olup bittiğini, kıvrak kalemiyle, sadelikle anlatan, Harvard mezunu usta gazeteci Martin Mayer'in bugüne dek Japonca, Almanca, İspanyolca ve Fransızca'ya çevrilen kitabını Türkçe'ye, yine bir reklamcı olan Murat Yurddaş kazandırdı.
YAŞAR KEMAL'E BÜYÜK İLGİ Yapı Kredi, 60. yaş gününde sanat tarihi açısından İstanbul köşklerinin en ihtişamlısı olarak değerlendirilen Abdülmecid Efendi Köşkü'nün restorasyonunu tamamlayarak tarihi ve kültürel mirasımıza katkıda bulundu. Köşkle birlikte, son halife Abdülmecid Efendi'nin bizzat yaptığı 35 yağlı boya tablosu ve 18 deseni de bir zamanlar yaşadığı bu köşkte sanatseverlerin dikkatine sunuluyor. Köşk ve sergi, 1 Ekim'e kadar randevulu ziyaretlerle gezilebilecek. İş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin davetli olduğu kutlamada en fazla ilgi Türk edebiyatımızın değerli yazarı Yaşar Kemal'e oldu. Mine G. Kırıkkanat ve Donatella Piatti'nin birlikte yazdıkları Carissima Sevgilim, Epsilon'dan. 50 bin adet basılan Carissima, 10 Ekim'de piyasaya çıkacak. Biri İtalya'da doğdu, Kadıköylü oldu, öteki buralarda doğdu, Parisienne oldu. İkisi de en çok İstanbul'u sevdi. Biri özellikle Türkiye'de ve Türkiye'ye karşı yapılan haksızlıkların tümüne savaş açan, 'parayı değil sevdayı seçmiş' Mine; diğeri Bir Türk'e gönül verip İstanbul'a gelmiş, bazen üzülüp bazen şaşmış, ama hep 'parayı değil sevdayı seçmiş' Donatella... İki kadının, dünya, alçaklıklar, iyilikler, çocuklar, aşklar, komiklikler, annelik, insanlık halleri mektuplarından oluşuyor bu kitap. Aslı Erdoğan, Norveç'in kültür şehri Stavanger'da yapılan Kapittel 04 Stavanger International Festival of Literature and Freedom of Speech'in konuğu olarak Norveç'te. Festivalin bu yılki teması "Şehir". Pazar günü sona erecek festivale Pekin, Stockholm, Londra ve İstanbul gibi şehirlerden seçilen yazarlar katılıyor. Yazarın "Kırmızı Pelerinli Kent" kitabını Norveç'te yayınlayacak olan Gyldendal Yayınevi, daha önce Ahmet Altan, Orhan Pamuk gibi yazarlarımızın eserlerini de Norveçli okurlarla buluşturmuştu.
TARİHTE BUGÜN Mümtaz Arıkan'ın hergün Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Tarihte Bugün" çizgileri İnkılâp Yayınları tarafından bir albüm olarak yayınlandı. Önümüzdeki sezon NTV kanalında haberlerden sonra da gösterilecek olan "Tarihte Bugün" için Arıkan, çok geniş yerli ve yabancı kaynakları titizlikle araştırmakta, çizdiği resimle metnin uyum içinde birleşmesi için çalışmaktadır. "TARİHTE BUGÜN", Türk basınında görülen en uzun süreli günlük tarih köşesidir. Türkiye ve dünyayı etkileyen, siyaset, ekonomi, sanat gündemlerini konu ediniyor. Mümtaz Arıkan 1947'de Üsküdar'da doğdu. Ankara Kurtuluş Lisesi'nde öğrenciyken, Son Baskı ve Tasvir gazetelerinde ilk resimli romanları ve sinema yazıları yayımlandı (1967). Daha sonra İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi'nin Grafik Bölümü'nü bitirdi. Bir yıl boyunca, Lütfi Akad'ın TV için çekilen Ömer Seyfettin'in Hikayeleri dizisinde çalıştı. Daha sonra da Muzaffer Aslan'ın filmlerinde asistan olarak görev yaptı.
İŞ Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan "Madison Avenue" 1958 yılında yazılmış olmasına rağmen günümüzün büyük reklam ajanslarında bugün dahi neler olup bittiğini anlatan klasikleşmiş bir kitap
Sayım Çınar
|