|
|
|
|
Ağzının tadını bilen çocuklar
Bamya sevip sevmemeniz ya da sebze yerine et yemeyi tercih etmeniz çocukluğunuza bağlı. Amerikalı psikologların yaptığı araştırmalara göre yemek alışkanlıkları çok erken yaşlarda başlıyor. Bu yüzden aileler çocuklarını sağlıklı ve doğru beslenmeye alıştırmalı.
*** Beslenme alışkanlığı çocuklukta oluşuyor
Bamya sevip sevmemeniz veya sebze yerine eti tercih etmeniz çocukluğunuza bağlı. Bu yüzden aileler çocuklarını sağlıklı beslenmeye alıştırmalı.
Hemen herkesin mutlaka sevmediği bir yemek vardır ama çoğumuz neden sevmediğimizi bilmeyiz. Amerikalı psikologların araştırmasına göre insanların yemek alışkanlıkları üzerinde çocukluk döneminin büyük etkisi var. Yani neden bazı yemekleri çok sevdiğiniz veya bazı yemekleri niye ağzınıza sürmediğiniz çocukluğunuzdaki beslenme alışkanlıklarıyla çok yakından ilgili. Kaliforniya ve Washington'da araştırmalarını sürdüren psikologların amacı insanların beslenme alışkanlığını belirleyen etkenleri ortaya çıkarmak. Araştırmacılar bir grup lise öğrencisine, hangi yiyecekleri yemekten hoşlanmadıklarını sormuşlar. Öğrenciler bu soruyu çoğunlukla hatırladıkları ilk hoşlanmadıkları yiyecek anılarıyla cevaplıyorlar. Bunların arasında çoğunlukla rastlanan ise tabii ki turşu ve haşlanmış yumurta. Araştırmayı yürüten Kaliforniya Üniversitesi'ndeki psikologlardan Elizabeth Loftus bu durumu "Yanlış tepki tekniği" olarak adlandırılıyor. Bunu da tepkilerin sonradan, örneğin ailelerin çocukları koşullandırılması sonucu oluştuğu yönünde açıklıyor. Araştırmaya katılan 336 kişinin yüzde 40'ı ise daha sonra yaptıkları görüşmelerde bunun doğru olabileceğini kabul ediyor. Araştırmanın sonucuna göre hafızasındaki beslenme anıları belli bir etki sonucu oluşmamış olanlar ise bir partiye gittiklerinde kendilerine ikram edilen turşuyu veya haşlanmış yumurtayı reddetmekte daha kararlı olabiliyorlar. Bu da o yiyecekleri gerçekten sevip sevmedikleri konusunda fikir veren bir ayrıntı olabilir.
Ece Koçal
|
|
|
|
|
|
|
|
|