|
|
|
|
Sosyoloji penceresinden devrim
Fred Halliday, Devrim ve Dünya Siyaseti adlı kitabında devrimlerin sosyolojik ve uluslararası boyutunu ele alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez Rıfat Ilgaz'ı tavsiye ediyor. Azra Erhat ölüm yıldönümünde Can Kitabevi'nde bir söyleşiyle anılacak.
Her zaman gece saatlerinde çalışırım. Çünkü günün bu saatlerinde daha verimli olduğumu hissediyorum. Gece denen şeyi nasıl anlatmalı, bilmiyorum. Hayal dünyamızın bütün pırıltıları, insan ruhunun bütün ayrıntıları, karmaşaları hep orada. Şehirde yaşayan insanların giderek geceye sığındıklarını görüyorum. Benim gece üzerine yazmak istememin nedeni garip nedenlere dayanıyor. Gece yaşamaya zorlanan ilk insan ben değilim. Ve gece karanlığının bir sorun olmaktan çıkarılması gerekiyor. Bu noktada pek örneğine rastlanmayacak bir incelemeyle karşılaşmak sevindirici bir durum. Alvarez'in "Gece" si... Altbaşlığıyla söyleyelim "Gece Hayatı, Gecenin Dili, Uyku ve Rüyalar". Alvarez "Gece uykunun, korku ve tehlikenin zamanıdır. Karanlık kötülüklere gebedir, korku bilinmeyenden beslenir. Uyku insanın savunmasız halidir; bilinçten de, maskelerinden de soyunmuştur insan. Elektrik ampulünün icadı geceleri aydınlattı, ama rüyalarında gecenin karanlık ve soğuk yüzüyle baş başa kalmaktan kurtaramadı insanı." diyor. Çarpıcı bir ustalıkla kaleme alınmış bu kitabı Ayrıntı Yayınları 2001 yılında yayımlamış.
FRANSIZ DEVRİMİ BAŞLANGICI Fred Halliday devrimleri sosyolojinin bakış açısıyla ele aldığı bu kitapta, Fransız Devrimi'nden başlayarak, İran'a ve komünizmin çöküşüne kadar yaşanan dönemleri inceliyor, modern dünyada devrimin rolüne ve işlevine kapsamlı bir bakış açısı getiriyor. Hem ülkeler, hem de dünya siyaseti açısından devrimler benzersizdir. Muazzam siyasal ve ahlaki çelişkiler içeren olaylar, hem kahramanlar, hem idealistler, hem de kinikler, acımasız ve yıkıcı olanlar için ortaya çıkmış fırsatlardır. Devrimler erişilmek üzere yola çıkılan amaçları sağlayamasalar da milyonların kökten değişme uğruna nasıl mücadele edip, savaşıp, öldüğünü bilmek gerekir. Edward Thompson'ın sözleriyle "devrimi refahın muazzam alçakgönüllülüğünden kurtarmamız gerekir". İnkedilemeyecek başka bir konu da, devrimlerin içinde yaşadığımız dünya ve günümüzün toplumları ve siyasal sistemlerinin şekillendirilmesi üzerindeki biçimlendirici etkileridir. 1854'de dünya siyasetinde "Pentarşi" yani beş büyük gücün egemenliği yaşanırken, Avrupa Kırım Savaşı'yla uğraşırken, Karl Marx diğer beşine baskın çıkacak altıncı bir gücün, yani devrimin varlığını öne sürmüştü. Bu, devletlere karşı fikirler ve toplumsal değişmelerle, diplomasi ve savaş aracılığıyla harekete geçen bir güçtü. Bu altıncı gücün etkisinin kapsamı, bu çalışmanın odağını oluşturuyor.
RIFAT ILGAZ OKUL KİTAPLARINDA Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez hayatını sürgünde ve hapiste geçirmiş bir öğretmen yazarı, Rıfat Ilgaz'ı artık öğrencilere tavsiye ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2004-2005 eğitim-öğretim sezonu için okullara önerdiği yüz kitaplık listede Rıfat Ilgaz'ın 'Karartma Geceleri' adlı romanı da yer alıyor. Rıfat Ilgaz bütün otoritelerce Türk Klasikleri arasında sayılmasına rağmen bugüne kadar hep sansürlü yazarlar arasındaydı. Hiçbir kitabı devlet okullarının kütüphanelerine giremiyordu. Öğretmen ile öğrenci arasındaki yapmacık sevgi-saygı ilişkisini, kopyayı ve ezberi mizah yoluyla yeren "Hababam Sınıfı" romanı, İngiltere'de ders kitabı olarak okutulurken ve Tokyo Üniversitesi'nce tiyatro oyunu sahnelenirken, Türkiye'de okullara girmesi yasaktı. Sadece yazarından, Rıfat Ilgaz'dan dolayı. Artık serbest... Hem de "Karartma Geceleri" romanıyla...
EDEBİYAT VE SİNEMA DÜNYASI Türkiye'nin önemli yazar ve edebiyatçılarından, klasik filolojinin unutulmazı Azra Erhat ölümünün 22. yılında "Pera Fest 2004 - III. Uluslararası Beyoğlu Buluşması" kapsamında anılacak. Türkiye'nin gururla övünebileceği bir kadın portresi olan Azra Erhat için Can Yayınları tarafından 6 Eylül Pazartesi günü Galatasaray'daki Can Kitabevi'nin söyleşi salonunda bir etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliğe Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı, mimar-yazar Cengiz Bektaş konuşmacı olarak katılacak. Saat 17.00'da başlayacak etkinliğe katılım ücretsiz. YKY tarafından yayımlanan Bizans Süiti'ni yazarı Rosie Pinhas-Delpuech 6-7 Eylül Olayları'nın yıldönümünde Türkiye'de bir dönem azınlık olmayı anlatıyor. 6 Eylül Pazartesi günü Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek söyleşi saat 18.30'da başlayacak. "İbrahim Bey ve Kuran'ın Çiçekleri" adlı film son yıllarda romanları ve piyesleriyle Fransa'nın dünyadaki en popüler yazarlarından biri olan Eric-Emmanuel Schmitt'in 2001 Fransız Akademisi Büyük Ödülü kazanan romanından ve "Kuran" isimli oyunundan uyarlanmış. Film 17 eylül 2004'de sinemalarda. 1995'de ilk romanı ile ödül kazandı. Denemeler ve öyküler de yazan Schmitt 1997'de kaleme almaya başladığı üçlemesinin 2001'de yayınlanan ikinci kitabı "Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri" ile 2001 yılı Fransız Akademisi Büyük Ödülü'nü kazandı. Bu kitabı Bilge Kültür Sanat yayınları yayınladı.
Sayım Çınar
|
|
|
|
|
|
|
|
|