|
|
Öğrenme bozukluğu olan çocuk okuldan kaçıyor
* Çocuğunun öğrenme bozukluğu mu yaşadığını, yoksa tembel mi olduğunu aile nasıl anlayabilir? Öğrenme güçlüğü aslında çok belirgin şekilde kendini gösterir. Öğrenme bozukluğu; dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma veya aritmetik hesaplamaları yapmada kendini gösteren, sözlü, yazılı dili anlama veya kullanmayı içeren temel süreçlerin birinde ya da birkaçında bozukluk durumudur. Okuma bozukluğu, yazma bozukluğu, aritmetik bozukluğu, sözel olmayan öğrenme bozukluğu ile kendini gösterir.
* Öğrenme bozukluğunun belirtileri nelerdir? Sorunu olan çocuğun işitsel ve görsel algılama, tanıma, hatırlama, sıralama becerileri zayıftır. Çocuk dalgındır, sakarlıkları vardır, arkadaş edinme ve sürdürmekte zorlanır, aşırı hareketli olabilir. Dikkatini toplamak ve sürdürmekte zorlanır. Sınırlı bir sözcük dağarcığına sahiptir. Okumayı öğrenirken zorluk yaşar. Okuması akıcı olamaz. Okuduğunu ifade etmekte zorlanır. El yazısı okunaksızdır. Matematik ifadelerini işleme dönüştürmekte zorlanır. Problemlerdeki işlemleri hangi sırada yapacağına karar veremez.
* Öğrenme bozukluğu tedavi edilebilir mi? Özel öğrenme güçlüğü, ilkokulun ilk sınıflarında fark edilip ele alınmazsa, çocuğun zekâ düzeyi ile ilgili bir sorunu olmadığı halde, okul yaşamı zorluklarla devam eder. Hatta, çocuğun eğitimini yarıda bırakmasına dahi neden olabilir. Bu kişiler, ileriki yaşamlarında da okunması gereken metinleri çözemedikleri ve kendilerini ifade etmede zorlandıkları için, kapasitelerini tam olarak göstermekte zorlanırlar. Bu belirtiler çocukta varsa, mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir.
|