Çalışmayan kadının hastalığı 'depresyon'
Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklerden üç kat fazla depresyona girdiğini gösterirken, çağın hastalığı bilinenin aksine en çok ev kadınlarını vuruyor.
Erkeklere kıyasla en çok kadınları etkisi altına alan depresyon, ev hanımlarının korkulu rüyası oldu. Yapılan araştırmalar, Türk kadınlarının erkeklere oranla üç kat fazla depresyona yakalandığını gösterirken, bilinen bir gerçeğin de değişmesine neden oldu. Buna göre, depresyona yakalanan kadınların büyük çoğunluğunu çalışan değil, ev hanımlarının oluşturduğu belirlendi. Psikiyatrist Doç. Dr. Arif Verimli'nin 2003-2004 yılında 2 bin 500 hastası üzerinde yaptığı araştırmaya göre, en sık görülen hastalıklar; nevrotik bozukluklar, depresyon, manik depresif psikozlar, cinsel işlev bozuklukları, madde kullanımı ve bağımlılık oldu. Araştırmanın gösterdiği verilere göre, depresyon teşhisiyle tedavi edilen hastaların yüzde 30'unu kadın, yüzde 10'unu ise erkekler oluşturuyor. Depresyon tedavisi gören kadınların yaş grubu ise, 30-55 arasında değişiklik gösteriyor. Depresyon geçiren kadınların yüzde 35'ini ev hanımları, yüzde 18'ini işçi veya işçi emeklileri, yüzde 15'ini memur veya memur emeklileri, yüzde 12'sini ise özel sektörde çalışanlar oluşturuyor. Hastaların yüzde 10'u doğum öncesi ve sonrası, yüzde 10'u ise menopoz dönemi depresyon yaşıyor.
ÖLÜM OLABİLİYOR Hayat boyu ortaya çıkma oranı kadınlarda yüzde 24, erkeklerde yüzde 8 olan depresyon, tedavi edilmediği taktirde yüzde 15 oranında bir ihtimalle intiharla sonuçlanıyor. Depresyonun çok ciddi bir beyin hastalığı olduğunu, tipik belirtileri arasında mutsuzluk, neşesizlik, kendini değersiz, işe yaramaz hissetme, hayattan zevk almama, bitkinlik, konuşma ve davranışlarda yavaşlama olduğunu belirten Verimli, kadınların neden daha çok depresyona girdiğini şöyle anlatıyor: "Kadınların çoğunluğu çalışmıyor. Toplumsal yük, ev işi, çocuk bakımı kadının üzerindedir ve bu son derece yıpratıcı ve zor bir görev. Ayrıca kendilerini soysal ve sanatsal anlamda geliştirecek imkanlardan hâlâ yeterince yararlanamıyorlar. Doğum, menopoz, adet sancısı... Bunlar erkeklerde görülmediği için oran kadınlarda daha yüksek çıkıyor."
Pervin METİN / MERKEZ
|