Bu köyde dişler çürümüyor
Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları açıklandı. Bilecik'in Osmaneli ve Gölpazarı ilköğretim okullarında verilen diş sağlığı eğitimi, çürüksüz yaşamanın mümkün olduğunu kanıtladı
Türkiye'de bir model oluşturmak ve genel sağlık sigortası çalışmalarına öncülük yapması amacıyla beş yıl önce başlanan ağız ve diş sağlığı konusunda en kapsamlı araştırma sonuçlandı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bu çalışma, Bilecik'teki iki köy ve iki belde de yürütüldü. Colgate ve Banat firmaları da projeye destek verdi. Bilecik İli Uygulama Projesi'nin amacı, Türkiye'de 'çürük dişsiz toplum'a ulaşmanın mümkün olduğunu kanıtlamak, ağız ve diş sağlığı eğitiminin ilköğretim çağından başlatarak, ömür boyu kalıcılık kazanmasını sağlamaktı. Projeyi, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden öğretim üyeleri ile birlikte gönüllü asistan ve öğrenci kadrosu yürüttü. Bilecik'in Osmaneli ve Gölpazarı köyleri ile Vezirhan ve Bayırköy'deki okullarda okuyan öğrenciler, araştırmaya katıldı. Proje sorumlularından Prof. Dr. İnci Oktay ve Prof. Dr. Gülçin Bermek Saydam, araştırma sonucunda, ağız ve diş sağlığı eğitiminin yanı sıra, diş fırçası, diş macunu verilen ve florür takviyesi yapılan çocukların ağızlarında çürük oluşumunun yüzde 78-92 oranında azaltıldığını açıkladı.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI Projenin hedefleri arasında ilköğretim öğrencilerinde diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının yaygınlığının azaltılması, ağız ve diş sağlığı uygulamalarının günlük okul etkinlikleri arasındaki yerini alması ve projenin sağlık sistemi için bir model oluşturması yer alıyordu. Prof. Dr. Saydam, araştırma sonuçlarının, ülke ekonomisine en az yüzde 74 oranında bir tasarruf sağlanabileceğinin işaretlerini verdiğini söyledi.
|