Enerjik anneler nasıl besleniyor?
Doğum sonrasında annelerin kendilerine ayrı bir özen göstermesi gerekiyor. Bebeğim ve Biz dergisi, eylül sayısında, vücut için gerekli besin öğelerini içeren, dengeli, sağlıklı ve en önemlisi doğal besin kaynaklarına ağırlık verilmiş bir diyetin, annelerin sağlığı için ne kadar önemli olduğuna yer verdi. Haberde; uzmanların annelere önerdiği, enerji veren 15 besin maddesi açıklandı. Bu besinleri tüketen anneler, kendilerini enerjik ve mutlu hissediyor...
SÜT Bir bardak süt günlük kalsiyum ihtiyacınızın üçte birini karşılar. Bu, sizin kuvvetli kemik ve dişlere sahip olmanız için çok önemli. Kalsiyumu zenginleştirilmiş bir diyet; hipertansiyon, kalın bağırsak ve göğüs kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Süt;D, A, B12 ve B2 gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir besin kaynağı.
BROKOLİ, LAHANA, KARNABAHAR Çok az kalorili ve besin deposu olan bu sebzeler, betakaroten, lif, A ve C vitaminleri içerirler. Tüm bunlar kalp hastalıklarına ve bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskinizi azaltır. Çiğ olarak ya da buharda hafif pişirerek yemeye çalışın.
MUZ 100 gramı 85 kalori içeren muz; lifler, potasyum, B6 ve C vitamini açısından iyi bir besin kaynağı. Potasyum, vücudumuzdaki kan basıncını düzenleyen bir mineraldir ve kas fonksiyonları için çok önemlidir.
PORTAKAL SUYU C vitamini, potasyum ve folik asit deposudur. Bir bardak portakal suyu ile günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamı karşılanır.
SALATA Yeşillik çeşitlerini, domates, havuç ve salatalıkla bir araya getirerek lezzetli bir salata yapmak, sebzelerin diyetinize girmesi için en iyi yoldur. Araştırmalara göre bu sebzelerden en az üçünü her gün salatanıza katmanız; kanser, kalp ve şeker hastalığı riskini azaltmanız anlamına geliyor.
FISTIK EZMESİ Fıstık ezmesi de fındık, ceviz ve badem gibi; protein, çinko, lif ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, kolesterolünüzün düşmesini sağlayan doymamış yağ içerir.
PATATES Potasyum, lif ve C vitamini gibi harika besin kaynakları içerir. Patateste ayrıca, betakaroten gibi kanserle savaşmamıza yardımcı olan antioksidanlar da bulunur.
SOMON BALIĞI Bu balık çeşidi omega-3 yağ asitleri deposudur. Kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Haftada bir ya da iki defa somon tüketmek, kalp hastalıkları riskinizi azaltır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. TAHILLAR Bir kâse tahılda 10'dan fazla vitamin ve mineral var. Tahıl; enerji için gerekli olan karbonhidratlar, hastalıklarla savaşmamız için önemli olan lifler ve foto kimyasallar içeren bir besindir; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
YAĞSIZ KIRMIZI ET Kırmızı et mükemmel bir 'demir' kaynağıdır. İnce dilimler halinde kesilmiş biftek ya da filetoyu, doğmuş yağ oranı düşük, demir seviyesi ise yüksek bir yiyecek olduğu için her gün yiyebilirsiniz. Ancak her gün yiyecekseniz, biftek ya da filetonuz avuç içinizi geçmeyecek büyüklükte olmalı.
YOĞURT Kemiklerinizin güçlenmesi, sağlamlığını koruması için çok faydalı bir besin maddesidir. Yoğurt, protein, potasyum ve kalsiyum deposudur.
YUMURTA Zayıf kaslarınızı kuvvetlendirmeniz için ihtiyacınız olan kaliteli proteini içerir. Yumurtanın sarısı yüksek oranda kolesterol içerdiğinden, günde sadece bir tane tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır.
SEBZE ÇORBASI Havuç, patates ve soğan gibi sebzelerle doldurulmuş bir çorba içmek birçok vitamin ve minerali de vücudunuza kazandırmanız demektir.
DOMATES SOSU Çok güçlü bir antioksidan olan lycopene (kırmızı bitki pigmenti) içerir. Bu antioksidan, kalp damarlarınızın açık kalmasına ve kalp rahatsızlığı riskinizin azalmasına yardım eder.
FASULYE Fasulye düşük kalorili bir sebzedir. Demir, protein ve lif içerir. Fasulye, kolesterol seviyenizin düşmesine de yardımcı olur.
|