|
|
Sağlık Bakanlığı meme kanserine savaş açtı
Sağlık Bakanlığı, 2023 Kansersiz Yaşam Projesi kapsamında, 50-69 yaş arasındaki kadınları meme kanseri taramasından geçirecek. Bakanlık, başlattığı bu proje ile meme kanserinden ölümleri yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor. Her yıl dünyada1 milyon, Türkiye'de ise 30 bin kadın meme kanserine yakalanıyor
Sağlık Bakanlığı, "2023 Kansersiz Yaşam Projesi" çerçevesinde, 50-69 yaş arası kadınları rutin meme kanseri taramasından geçirecek. Bakanlık, meme kanserinden ölümlerin artması üzerine başlattığı proje ile bu hastalıktan ölümleri yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor. Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan "2023 Kansersiz Yaşam Projesinin" en önemli ayaklarından birini; erken teşhis ve tedavi imkânlarının artırılarak, kanserden ölümlerin azaltılması oluşturuyor. Bunun ilk adımı olarak önümüzdeki günlerde kadınlarda yaygın meme kanseri taramaları başlatılacak. Bakanlık meme kanseri taraması yapılması için devlet hastanelerinin yanı sıra; Trabzon, Ankara, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Edirne, Sivas, Adana, Balıkesir, Antalya ve Gaziantep'te toplam 11 yeni Meme Kanseri Erken Tanı Merkezi kurdu.
ERKEN TEŞHİS HEDEFLENİYOR Bakanlık, kadınlarda meme kanseri taraması yaparken bunun da ulusal standartlarını belirledi. Tarama yapılacak grupta bulunan 50-69 yaş arası kadınların en az yüzde 70'ini kapsama alanına almayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, çalışmalar başarıya ulaştığı takdirde meme kanserinden ölüm oranının yüzde 30 oranında düşürülmesini sağlamış olacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin tedavinin en önemli unsuru olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak, ilgili sağlık kuruluşlarına gönderilen "Meme Kanseri Taramaları Ulusal Standartları" raporuna göre,gelişmiş ülkelerde rastlanan meme kanserleri, erken teşhis sayesinde büyük oranda tedavi edilebiliyor. Ancak Türkiye'nin de içinde bulunduğu görece yoksul ülkelerde, yeteri kadar rutin mamografi taramaları yapılmadığı için meme kanseri özellikle 50 yaş üstü kadınlar için büyük risk oluşturuyor.
SON 15 YILDA ARTTI Kanser vakaları, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de son 10-15 yıldır hızla artmaya başladı. Ancak, bugüne kadar yaygın taramalar yoluyla erken teşhis ve kanser istatistikleri konusunda ciddi çalışmalar yapılmadı. Türkiye'de hâlâ yılda ne kadar kanser vakasının meydana geldiği ve bu nedenle kaç vatandaşın hayatını kaybettiğine ilişkin net veriler bulunmuyor.
|