Kimsesiz kızlara 'aile' eğitimi
Van Sosyal Hizmetler İl Müdürü Namık Demir, kimsesiz kızların hayatlarını değiştirecek bir projeye imza attı. Van Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan onlarca kız öğrenci için harekete geçen Demir, Doğu ve Güneydoğu'da uygulamaya konulan ve eğitim, sağlık, istihdam gibi alanlara hibe aktaran "Dünya Bankası Destekli Sosyal Riski Azaltma Projesi" SRAP'a başvuruda bulunarak kaynak aldı. Bu kaynakla Yetiştirme Yurdu'na uygulama odası ve bir mutfak yaptıran Demir, kimsesiz kızların adeta babası oldu. Kimsesiz çocuklar artık eve gelen misafire nasıl davranacaklarını uygulama odasında, yemek, tatlı, pasta, börek pişirmesini özel mutfakta öğreniyor.
HAYATLARI DEĞİŞTİ Haziran ayından bu yana yurtta yaşayan 95 kız çocuğu, 10 kişilik dönüşümlü gruplar halinde yemek pişirme, tatlı, börek yapma, misafir ağırlama, servis yapma, oturup kalkma adabı gibi konularda eğitim alıyor. Şimdilik yurt personeli, idarecisi ve zaman zaman kendilerini ziyarete gelen okul öğretmenlerinden yemek yapmasını, uygulama odasındaki davranış düzenini öğrenmeye çalışan kızlar için Tarım İl Müdürlüğü'nden bir ev ekonomisti talep edildi. Okulların açılmasıyla birlikte akrabalarının yanına giden kız çocukları yurda döndüğünde ev ekonomisti de göreve başlayacak.
"YUVA KURABİLİRİM" Yurtta kalan çocuklardan Diyarbakırlı Ümmügülsüm Türk (15) uygulama mutfağı kurulduğundan beri yemeklerden güveç, makarna, melemen, omlet, mercimek çorbası, tatlılardan da şekerpare ve revani yapmayı öğrenmiş. En çok şekerpareyi sevdiğini ve yaptıklarının büyük bir kısmını tek başına yediğini söyleyen Ümmügülsüm, "18 yaşından sonra bu yurttan ayrılarak hayata atılmak zorunda kalacağım. Burada öğrendiklerimin benim için avantaj olacağını düşünüyorum. Çünkü eğer evlenip bir ev kurabilirsem güzel yemekler yapmayı biliyor olacağım. Artık kendimi hayata daha hazır hissediyorum" diye konuşuyor.
Ercan DEMİRCİ / MERKEZ
|