Baymak ortağı Baxi Grup ile birlikte açtığı Tuzla Fabrikası'ndan Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan 2 milyarlık kalabalık nüfusa ulaşmayı hedefliyor.
Baymak İngiliz ortağı Baxi Grup'la Orta Asya ve Çin'e kadar geniş bir çoğrafyaya ürün satmaya hazırlanıyor. Şirket Tuzla'da 20 milyon dolara malolan yeni fabrikasıyla, Çin'de dahil olmak üzere 2 milyar kişiye ulaşmayı hedefliyor. Fabrikanın açılış töreninde konuşan Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, 10 yılda 400 milyon dolarlık Ar-ge yatırımının Türkiye'ye yapılmasının hedeflendiğini belirtti. 2002 yılında Baymak'ın yüzde 50'sini satın alan Avrupa'nın en büyük üçüncü ısıtma grubu olan Baxi Group CEO'su Mark Edwards, Türkiye'yi üretim üssü haline getirmek istediklerini belirtti. Edwards şunları söyledi: "Türkiye İngiltere, Almanya ve İtalya'dan sonra son 15 yıldır fabrika açtığımız tek ülke. Türkiye'de altıncı büyük pazarımız olarak iddialı olduğumuz bir pazar. Dünya standardında üretim kalite ve deneyime sahip bir ülkede yatırım yapmak bizim için büyük bir avantaj sağladı." Avrupa'da ısıtma grubunda üçüncü sırada bulunan Baxi Group'un Ceo'su Mark Edwards, Türkiye'de kurdukları Tuzla fabrikasıyla dünya pazarına açılmayı hedeflediklerini belirtti. Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan rekabetin gereği olarak Baymak ve Baxi Grubun 2002 Mart ayında ortaklık kurduğunu belirterek ilk etapta 20 milyon dolarlık bir yatırımla kurdukları fabrikanın Türki cumhuriyetler ortadoğu ve balkanlara açılan bir üretim üssü haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin konumu itibariyle komşuları ve hatta Çin'e kadar uzanarak dünyada 2 milyar kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Akdoğan kurdukları tesisin katma değer yaratacağını belirtti.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ Akdoğan "Hammadde ve iş gücümüz vardı ancak teknolojimiz eksikti. Baxi Group ile yaptığımız ortaklık bize teknoloji transferini kazandırdı. Baxi Group Ar-Ge çalışma projelerine yılda 40 milyon Euro ayırıyor. Türkiye'nin üretim üssü olmasıyla yaklaşık 10 yılda 400 milyon Euro'luk bir Ar-Ge yatırımı gerçekleşecek. Akdoğan, fabrikanın şu anda 360 kişiyi istihdam ettiğini belirterek, 2005 yılında bu rakamın 1000 kişi olacağını dile getirdi. Akdoğan yüksek gümrük duvarlarını aşabilmek için Kazakistan, Yunanistan , Romanya ve İran gibi ülkelerde de yerel üretim merkezleri kuracaklarını ifade etti.