|
|
Kilo vermeye çalışanlar en çok bu hataları yapıyor
Şişman kişilerin fazla kilolarından kurtulmak için bazı reklamlara kanıp yanlış uygulamalar yapabildiğine değinen Prof. Dr. Metin Özata, bunların sağlık açısından zararlı olduğuna dikkat çekerek, şu örnekleri veriyor:
* Tek tip besin ile beslenmek: Sadece maden suyu içmek, sadece karpuz veya greyfurt yemek gibi, hiçbir bilimsel temeli olmayan diyetler, sağlık açısından son derece zararlıdır. Belki aç kaldığınız için kısa sürede kilo verirsiniz, ancak uzun dönemde yeterli beslenmediğiniz için başka hastalıklara yakalanma riskinizi artırırsınız. Böyle kilo verenlerin hemen hepsi de, kısa süre sonra verdikleri kiloyu geri alır ve hatta daha fazla şişmanladıkları görülür.
* Naylon eşofman giymek veya hamamda terlemek: Bu metotlar sadece terlemeye ve su atılmasına yarar. Ancak, yağ miktarında azalma olmaz. Kaybedilen su geri alındığında, eski kiloya dönülür.
* Çok düşük kalorili diyetler uygulamak: Günlük 800 kalorinin altındaki diyetler sağlık açısından çok tehlikelidir. Kalp atım bozuklukları, kanda potasyum düşüklüğü, halsizlik, bitkinlik, saçlarda dökülme ve adet kesilmesi ortaya çıkar.
* Sadece light ürünler yemek: Sadece light ve diyet ürünler yiyerek zayıflayamazsınız. Bunların da kalorileri vardır. Zayıflamak için insanlar son zamanlarda light bisküviler, light kek, reçel, çikolata, hatta light baklava gibi ürünler yiyorlar. Oysa, bu besinlerin de kalorileri var ve kilo almaya yol açıyorlar. Önemli olan; bir günde aldığınız kalori miktarıdır. Light bisküvi veya kek yiyeceğinize, dört beş adet badem veya ceviz yemek daha iyi ve daha faydalıdır. Atıştırmak isteyenler, çantalarında ceviz veya badem bulundurabilirler.
* Kilo verdikten sonra sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi bırakmak: Kilo verdikten sonra tekrar eskisi gibi beslenmeye başlarsanız, kiloları hızla geri alırsınız. Bu nedenle, dengeli beslenmeye ve egzersize ömür boyu devam edilmelidir. Kiloyu korumak için beslenme alışkanlıklarını bozmamak çok önemlidir. Bazen sıkılırsanız, ufak tefek kaçamaklar yapabilirsiniz. Bir sonraki öğünde daha az yiyerek, kaçamaklar telafi edilebilir.
|