|
|
Beyaz ekmek tüketen beslenmiyor; midesini şişiriyor
Prof. Dr. Metin Özata'ya göre ülkemizin en önemli beslenme problemlerinden biri; beyaz ekmek yeme alışkanlığı. Artık köylerde bile yaygın hale gelen beyaz ekmeğin hiçbir besleyici değerinin olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Özata, şöyle diyor: "Beyaz ekmek hiçbir besleyici değeri olmayan, posa, vitamin ve minerallerden yoksun bir ekmektir. Buğdayın içindeki tüm değerli besin maddeleri atılmıştır. Bu ekmekle sadece mide doluyor, açlık bastırılıyor. Buna karşılık da, kanşekeri yükseliyor, bağırsaklarda hastalıklar ortaya çıkıyor, gerekli vitamin ve mineraller alınamıyor. Tam buğday unundan yapılan ekmekte ise; çinko, iyot, E vitamini, Omega3 ve Omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, D vitamini, protein ve karbonhidratlar vardır. Bu ekmekle beslenen kişilerde şeker hastalığı, şişmanlık, kalp damar hastalıkları ve kanser daha az görülür. Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğundan, bu ekmekle beslenen kişilerde kabızlık az görülür. Bu kadar besleyici değeri olan tam buğday ekmeği yerine beyaz ekmek yiyenlerde, ileride şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları ve tansiyon hastalıkları mutlaka çıkacaktır. Bu yüzden beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yiyerek, sağlıklı beslenmeye çalışmalıyız."
|