|
|
Sıkı diyete rağbet etme sağlığından ödün verme
Çok kısa sürede çok fazla kilo verdirmeyi vaad eden diyetler, özellikle hızla zayıflamayı isteyen kadınları ağına düşürüyor. Uzmanlar bu tür diyetlerin başta safra kesesi ve böbrek taşları olmak üzere, pek çok hastalığa davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor
Kilo vermek hareketli bir yaşam ve sağlıklı bir beslenme tarzı kadar, sabır da istiyor. Yıllardır biriken yağlar ve fazla kilolar, birkaç hafta yememekle gitmiyor. Kısa sürede, bir işkence eşliğinde kilo verdiren diyetler de var. Ancak, hayat bu 'ölümüne aç kalmak diyetleri'yle devam edemeyeceğine göre, verilen kilolar kısa sürede geri alınıyor. Üstelik sıkı diyetlerin pek çok yan etkisi görülüyor. Prof. Dr. Metin Özata, bilinçsizce kilo vermeye çalışmanın, başta safra kesesi ve böbrek taşları olmak üzere; adet kesilmesi, saç dökülmesi, kalp atım bozukluğu gibi sorunlar yapabildiğine dikkat çekiyor.
* Hızlı kilo vermenin sağlık açısından ne gibi yan etkileri olabilir? Hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşum riski artabilir ve kandaki ürik asit düzeylerinde yükselme olabilir. Bu nedenle, kan ürik asit düzeyleri ölçülmeli ve safra kesesi ultrasonu yapılmalıdır. Artan ürik asit düzeyinin böbrek taşı yapmasını engellemek için kilo verirken günde en az iki litre su içilmelidir. Kadınlarda hızlı kilo verme; adet bozukluğu ve hatta adetlerin kesilmesine neden olabilir. Bu nedenle, yavaş kilo vermek daha faydalıdır. Kısa zamanda fazla kilo verenlerde; saç dökülmesi, halsizlik, bitkinlik, de görülebilir. Kandaki potasyum ve sodyum düzeylerinde oluşacak değişiklikler, kalp atım bozukluklarına neden olabilir.
* Sağlıklı kahvaltı nasıl olmalı? Kahvaltı çok önemli bir öğün. Kahvaltı yapanlar gün boyunca daha az miktarda yemek yer. Dolayısıyla bu kişilerde şişmanlık ve kanda insülin hormon yüksekliği daha az görülür. Sabahları tam buğday ürünleri, yulaf ve buğday ezmesi, meyve (avokado, ananas, kivi, elma...) yenebilir. Ancak; tereyağı, reçel, yağlı peynir, açma veya börek gibi besinlerden kaçınılmalı. Kahvaltı yapmayan kişilerin zayıflamaları zordur. Bu kişiler gün içinde hep bir şeyler atıştırır.
* Yemekleri pişirme şekli için öneriniz ne olur? Kızartma yerine ızgara, haşlama ve fırında pişmiş yemekler tercih edilmeli. Etlerin yağsızı satın alınmalı ve pişirilirken yağlı kısımlar varsa mutlaka çıkarılmalı. Tavuğun derisi çıkarılmalı, en yağsız kısım olan göğüs eti tercih edilmeli.
* Akşam yemeğinden sonra acıkanlar ne yapmalı? Metabolizma sabahları daha hızlıyken, akşamları yavaşlar. Bu nedenle akşam yemeklerinin hafif, sabah ve öğle yemeklerinin biraz daha ağırlıklı olması, kilo verme açısından çok önemlidir. Öğlen iyi, akşamları ise az yenmeli. Akşamları saat 19.00'dan sonra yemek yenmemelidir. Geceleri yemekten sonra acıkılırsa, bir kâse yoğurt içine elma dilimleri koyup yenebilir. Bunun yerine, dört - beş tane ceviz veya badem de tercih edilebilir.
* Davetlere katılanlar, lezzetli yemekleri fazla kaçırmamak için nasıl önlem alabilirler? Yemekten bir saat önce,yoğurt veya elma gibi hafif bir şeyler yenmesi iyi gelebilir. Yemekten önce gelen zeytinyağı veya tereyağını görmezden gelmek gerekir. Hatta, mümkünse, masaya bunların hiç getirilmemesi istenebilir. Yemekten önce bir bardak su içilmeli ve yemeğe salata ile başlanmalı. Ana yemekten önce gelecek olan meze ve ara sıcaklardan sebze olanları tercih edilmeli veya bunları yemeden ana yemek beklenmeli. Et yemeklerinin yanında mutlaka sebze yenmeli. Yemeğin sonunda ise, tatlı değil, meyve yemeye çalışılmalı.
|