Besinleri satın alırken nelere dikkat etmeli?
Prof. Dr. Metin Özata, sağlıklı beslenmek kadar 'sağlıklı gıdalar'la beslenmenin de önemine dikkat çekiyor. Peki ama satın aldığımız gıdanın besin değerinden nasıl emin olacağız. Prof. Dr. Özata, önerilerini şöyle sıralıyor:
* Gıda satın alırken imal ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Kullanma tarihi geçmiş gıdalar; bozulmuş olabilir, mikroplar üreyebilir, lezzeti ve fiziksel görünümü değişebilir, besin değeri kaybolabilir.
* Gıda satın alırken üzerinde gıda adına, firma adı ve adresine, üretildiği yere, miktarına, hazırlama ve kullanma talimatına, depolama ve saklama koşullarına, besin içeriği ve kalori miktarına dikkat edilmelidir.
* Gıdanın genetik yapısının değiştirilmiş, zararlı gıda olup olmadığına dikkat edilmelidir.
* Sebzenin iyisi; yüzeyi parlak ve düzgün olanıdır. Yapraklı sebzelerin yaprakları sert olmalı, parçalanmış olmamalıdır.
* Sebze ve meyvelerin mevsimlik olanlarını ve tarla ürünlerini tercih edin. Mevsimi dışında üretilenlerin hormonlu olma riski yüksektir.
* Sağlıklı bir gıda; az işlenmiş ve doğal olmalıdır, içinde kimyasal katkı maddeleri, koruyucu maddeler ve renk veren maddeler olmamalıdır.
|