İstanbul'da bazı bölgeleri felç eden yağışların yarında devam edeceği bildirildi. Meteoroloji yağışların Perşembe günü bölgeyi terk etmesinin beklendiğini de duyurdu.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, İstanbul'da halen etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın, bugün ve yarın da aralıklarla süreceğini, perşembe gününden itibaren bölgeyi terk edeceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Ünal, ''Marmara'nın doğusu ve batı Karadeniz'de beklenen etkili ve sürekli sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı, vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir'' dedi.
Ünal, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'daki sağanak yağış konusunu geçen haftadan itibaren kamuoyuyla paylaşmaya başladıklarını belirterek, ''Geçen hafta metrekareye 30-40 kilogram yağış düşmesine rağmen, İstanbul'un çarpık yapılaşmasından kaynaklanan problemler nedeniyle maalesef 3 vatandaşımızı kaybettik. Bazı yerleşim yerlerini de su bastı'' diye konuştu.
Bu açıklamayı yaparken kamuoyuna felaket tellallığı yapmadıklarını ifade eden Ünal, ''İstanbul'da yine yağış devam ediyor. 2 günde 60 kilogram ve üzeri yağış bekliyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dışındaki bazı kurumlar maalesef kamuoyuna yansıyan felaket ifadelerini kullandılar. 1 yılda yağacak yağış İstanbul'a 1 saatte ya da 1 günde düşseydi, inanın ki Nuh Tufanı olurdu'' dedi.
Ünal, ne kendisinin ne de arkadaşlarının felaket ifadesini kullanmadıklarını kaydederek, şöyle devam etti: ''Zaten geçmiş 100 yılın done olarak bizde bilgisi yok. İstanbul'un en eski istasyonu Göztepe'dir. Onun da bilgileri 1929 yılından beri elimizde. Onlar yanlış ifadeler, bize ait değil. Balkanlar'dan gelen yağışlı hava halen yurdun kuzeybatı kesimlerinde etkisini sürdürüyor. Son 24 saat içerisinde metrekarede kaydedilen yağış miktarları Yalova 55, Kumköy 52, Zonguldak 47, Cengiztopel 41, Sarıyer ve Şile 40, Bartın 35, Gölcük 31, Kütahya 21, Düzce 14, Adapazarı, Sabiha Gökçen ve Göztepe 12, Karabük 11, Ankara 7, Afyon 6 kilogramdır.''
Yağışların bugün ve yarın da Marmara'nın doğusu ile batı Karadeniz'de yer yer etkili olmak üzere yurdun kuzey ve iç kesimlerinde devam edeceğine işaret eden Ünal, şunları söyledi:
''Yağışlı hava perşembe ve cuma günü Marmara'nın doğusu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzey doğusunda etkili olduktan sonra hafta sonu yurdu terk edecek. İstanbul'da halen etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bugün ve yarın da aralıklarla süreceği ve perşembe gününden itibaren bölgeyi terk edeceği tahmin ediliyor. Marmara'nın doğusu ve batı Karadeniz'de beklenen etkili ve sürekli sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı, vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir.''
ÜNAL: TEKNOLOJİNİN EN SON SİSTEMLERİNİ KULLANIYORUZ
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, teknolojinin en son sistemlerini kullandıklarını söyledi.
Ünal, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. ''Artık Türkiye'de meteoroloji alanında teknolojinin en son çağdaş sistemlerini kullanıyoruz'' diyen Adnan Ünal, genel müdürlüğünün günde en az 4-5 sefer uydu resimleri aldığını belirtti. Ünal, ''Bunlardan çok faydalanıyoruz. Türkiye, bilindiği üzere Avrupa Uluslararası Uydu Merkezi'nin bir üyesidir'' dedi.
İstanbul, Balıkesir, Zonguldak ve Ankara Elmadağ'da radar tesisleri bulunduğunu ifade eden Ünal, ''Biz bu radarlarla bulut içerisindeki yağış miktarlarına, rüzgarın yön ve şiddetine, meteorolojik değerleri en ince zerrelerine kadar incelemelerini yapıyoruz. Bu teknolojiyi Trabzon'a da taşımak istiyoruz'' diye konuştu.
Ünal, Türkiye Acil Sel ve Deprem İyileştirme Projesi (TEFER) ile ülke genelinde kurulmuş 206 adet otomatik istasyon bulunduğunu, bunların haberleşmesini de uyduyla yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
''Otomatik istasyonlardan bu yıl 80'e yakınını Orta ve Doğu Karadeniz'e kurmayı planlıyoruz. Bu projenin amacı, sel felaketlerini ve depremi önlemektir. Bu bölgede ve biraz doğuda sel felaketleri yaşıyoruz. Bunları vatandaşlarımıza yaşatmamak için ilerde bir radar tesisinin Trabzon ve civarı için kurulması gerekiyor.'' Kurulacak istasyon ve radar tesisinin, fındık ve diğer tarım ürünleri üreticilerine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Ünal, şunları söyledi:
''Bu yıl nisan ayında yaşanan don olayı nedeniyle fındık rekoltesinde çok büyük kayıp var. Biz meteorolojik olarak ihbarımızı verdik. Ama sanırım iletişimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle diğer kurumlara sesimizi fazla duyuramadık. Vatandaşlarımız da bu konuda çok duyarlı olmadılar. Don olayının farkına varan ve uyarıları dikkate alan bazı vatandaşlarımız, çeşitli önlemler alarak fındıkta zararlarını en aza düşürdüler. Fakat gördük ki üreticilerin büyük bölümü ekonomik sıkıntıya girdi, hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıp yaşandı. İstasyon ve radarları buraya tesis ederek, FM bandından da Trabzon ve bölgesinde meteorolojinin sesini buradan halkımıza olağanüstü olaylarda duyurabilirsek, bu bizim için büyük bir icraat olacaktır.''