kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ödülleriyle rekor kıran Türk mimar
Ödüllü tasarımlar

İsviçre'de yaşayan Türk mimar Metin Hepgüler başarıdan başarıya koşuyor. Bugüne kadar 166 yarışmaya katılarak dünya rekoru kıran, 44 kez birincilik kazanan mimar, şimdi benzersiz ve iddialı bir projeye imza atacak. Yapay bir ada ve suni gölleri olan bir kıyı yapmayı tasarlayan Hepgüler, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirilecek bu sıradışı işle çok konuşulacak.

***

Ödülleriyle rekor kıran Türk mimar

İsviçre'de yaşayan Türk mimar Metin Hepgüler başarıdan başarıya koşuyor. Bugüne kadar 166 yarışmaya katılarak dünya rekoru kıran, 44 kez birincilik kazanan mimar şimdi de Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yeni projesiyle konuşturacak.

Metin Hepgüler Türkiye'nin yetiştirdiği bir mimar.. Ancak o şansını Avrupa'da denemeye karar vermiş ve İsviçre'ye gitmiş. Şu anda ödüllü projeleri, Türkiye'yi güzelleştirme aşkı ile dünyada koşturuyor. Benimle görüşmek için İsviçre'den geldi ve akabinde Birleşik Arap Emirlikleri'nde projesini kazandığı otel inşaatı için uçtu...

* İsviçre'de yaşayan Türk mimar olmanın avantajı veya dezavantajı nedir?
Türk mimarisinin tanıtımı bakımından uluslararası olmanın avantajlı olacağını ve Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu düşünüp, 1960'da İsviçre'ye gittim. İsviçre'de Prof. Salvisberg ve Dr. Rohn ile kaldığım 2 sene zarfında 7 konkurun 5'inde birincilik aldım. Yurtdışında bir teşkilatın faydalı olacağını düşünerek, 1968'de Grunther ve Farneri ile birlikte Architect Association Limited'i kurduk. Ve o tarihten itibaren Avustralya hariç tüm dünyada faaliyet gösterdik. 89'da Los Angeles Polytechnic bana profesörlük verdi, dolayısı ile Gehry dahil büyük mimarlarla tanışma ve ders verme imkanım oldu. Amacım atalarımızdan acı bir tavsiye olarak işittiğimiz Türkiye'nin tanıtımıydı. 12 tane uluslararası yarışma kazandım. Bunların içinde Kral Fayed'in VIP sarayı, Suudi Arabistan'daki Police Training Center vardı. Siera'da çamurdan hastane ve okul, Fransa'da Apa konferans merkezini yaptım. Suudi Arabistan ve Almanya'da çaışmalarım oldu, Londra'da bir küçük büro açtık. Los Angeles'ta 5 kişilik bir ünitemiz var...

* Pek çok yarışma kazanıyorsunuz. Yüzde kaçı gerçekleşiyor?
4'ünde danışman olarak bulunduğum toplam 166 yarışmaya katılarak, dünya rekoru kırdım ve Amerika'da tescil edildi. Birincilik aldığım 44 projenin 39'u uygulandı.

* Türkiye'deki projelerinizin bir kısmının uygulaması yapılmıyor. Bu neden acaba?
Son 1-2 seneye kadar Türkiye'de yaptığım projelerin hemen hepsi uygulandı çünkü zaten yüzde 90'ı yarışmaydı. Borusan'ın Avcılar'daki okulu ve İstinye'deki Borusan tesisleri projem, Avrupa'nın en iyi 10 binasından biri, BMW'nin ise en iyi binası seçildi ve çok önemli takdir aldık.

* En son projeniz 650 proje arasında birinci oldu. O projeyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
- Bir gün "Herald Tribune" gazetesini açtım ve bir ilan gördüm. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir projeye ait uluslararası mimar seçimi için Lozan merkezimize müracat edin, diyordu. Elle yazıp, kitabımla postaya verdim. Sonradan dünya çapında 8 mimar seçip, yapılacak projelerden 5 tanesini uygulatacaklarını öğrendik. Seçilen 8 mimar arasındaydık. Muayyen bir ücret karşılığında yapay bir ada veya arkasında suni gölleri olan bir kıyı projesi yapmamızı istediler. Düşündük ki Emirates müslüman, zengin bir ülke. Türklere karşı güvenceleri yok, Amerikalıları ise hiç sevmiyorlar. Bize 20 günde proje yapıp, göndermemizi söylediler. 20 günde adaya, kıyıya ve her ikisine beraber tatbik edilebilecek 3 ayrı proje yaptık. Bunları çok beğenildi ve tatbikatına geçileceği haberi geldi.

* Bu projeye seçilmeniz çok önemli, bir de kitabınız var...
Kitabın en önemli özelliği özünde bir miktar Osmanlı felsefesi olan çeşitli karakterde yapıların, teknoloji ile karıştırılıp Türk karakterinin devamının temini. Türkiye'deki mimarlığın tanıtımı için dışarıya gönderilecek kalitede kitap çok önemli çünkü yaşam kalitesini ve insan ölçülerini psikolojik, sosyolojik, eğitim ve hukuk açısından devam ettirebilmek gerek. İDEALİST OLMAK YETMEZ

* Bir Türk olarak herhalde İstanbul'u çok seviyorsunuz. İstanbul'un tekrar yapılanması hayal proje, sizce nasıl olmalı?
Dörtte üçü deforme olmuş bir şehri kurtarabilmek şehri sıfırdan inşa etmekten daha zor ama gördüğüm kadarı ile son senelerde yeşile, temizliğe saygı başladı. Bloklar mesafeli olarak düzenlenip, gecekondular ortadan kaldırılıyor. Bu da müsbet bir gelişmeyi gösteriyor. Ama en önemlisi şehir nüfusunu dondurmak. Akıntıyı kesmedikçe, istediğiniz kadar yol şeması yapın, bölgesel yeşil sahalar ayırın, hiçbir zaman önleyemezsiniz.

* Özellikle Türkiye'deki genç mimarlara yol gösterebilecek görüşlerinizi alabilir miyim?
Mimarın bir istikamette ilerleyebilmesi için içinde yaşadığı cemiyetin eğitim, ekonomik durum ile seçim ve değer zevkinin muayyen seviyede olması gerekir. Aksi takdirde şov için iyi bir mimar tutup birşey yaptırmak, hiçbir şey ifade etmez. Mesela Tekfen'in Maslak'taki binasına bakın. Ben hayatımda karikatürden daha komik böyle bir bina görmedim. Tekfen'deki insanlara saygı duyuyorum, niye acaba yurtdışından mimar getirme ihtiyacı duyuyorlar, kesinlikle anlamıyorum. Kalite devamlılıkla elde edilebilir. Devamlı olmayan hiçbir şeyde kaliteyi bulamazsınız. 40 yılda bir iş yapan biri, hele kafası karışıksa bürosunu yürütemez, işini yapamaz, aile düzenini kuramaz. Yalnız idealist olmak yetmez çünkü bazıları tüm gayretlerine rağmen iş yapamazsa kısa yoldan başka istikametlere dönerler. Ben şimdi görüyorum, çoğu arkadaşım dekorasyon yapıyor.
DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Futbolcular tatlı müptelası
 Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız
 O kadar sıkıldım ki balıklara Hamlet' bile oynayabilirim
 Ekseninde deprem olan bir roman
 Hayallere hiçbir zaman ulaşılmaz
 Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç...
 Bir gay de delikanlı olabilir
 İnşallah aşık olurum ve yine gözüm kararır
 Türkiye'de ilklere imza atmak zor
 Yeni Marilyn Monroe, Scarlett
 Herkes kendi ışığını keşfetmeli
 İkimizin kimyası çok uyuştu
 Denize bile sahne kurarım
 "Bu acıların tek sebebi, rahmetli"
 Elbette hala aşığım
 Arabistan'a hostes ihraç ettik
 Ağaçta uyuyarak ruhunu iyileştiriyor
 Her şarkıya bir parçamı verdim
 Ronald Reagan İyi başkan, kötü aktör müydü?
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
Cumhuriyet'in 10. yılının kutlandığı dönemlerde 10.Yıl Marşı'nda...
Ege köylerine Avrupa standartı
Ege köylerine Avrupa standartı
"Köylerde Yaşam Kalitesini Yükseltme Projesi" İzmir'in çevresini epey...
Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
Rafadan, sahanda, menemen, omlet, çılbır... Liste böylece uzayıp...
Türkbükü'nün yeni incisi
Türkbükü Park Mai Hotel & Beach, eşsiz doğa ve deniz manzarasıyla...
Gözler sahaya dikkatler hakemlerimize çevrildi
Lig ilk haftasına girdi. Asırlık ömrü çoktan tamamlayan futbolumuz, ayrılmaz...
Kafkaslar'ın sahili Batum
Karadeniz'in güneydoğu sahilindeki liman kenti Batum, Gezi Travel Dergisi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.