TEMA kesmesinler diye ağaç tarımı başlatıyor
20 ya da 50 yıl önce değil, sadece 10 yıl önce kurulan ama yaptıklarıyla her geçen gün devleşen TEMA gibi başka bir sivil toplum örgütü sayabilir miyiz? Doğrusu bu kadar kısa sürede TEMA kadar yaptığı işlerle devleşen başka bir kuruluş, dernek ya da vakıf sayamıyorum. Her yıl yüzlerce köy dolaşan, köylüleri ekonomik hayatın içine almaya çalışan, topraklarımız çöl olmasın diye herkese tek tek dert anlatan Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit'in kişisel gayretlerini övecek kelimeyi de artık bulamıyorum. Türkiye'nin yaşsız insanları onlar. Azıcık sohbet edip, anlattıklarından etkilenmemek mümkün olmuyor. Nihat Gökyiğit, kişisel servetinin büyük bir kısmını sanata, kültüre ve doğal hayatı korumaya ve yaşatmaya adıyor. Hayrettin Karaca da öyle.
İzmit pilot bölge seçildi Geçtiğimiz günlerde Gökyiğit'in evinde muhteşem bir konser dinledik. Maddi ve manevi Gökyiğit'in desteğiyle büyüyen ve gelişen Tekfen Karadeniz Filarmoni Orkestrası, her yaz bir gece Gökyiğit'in dostları için çalıyor. Davette Gökyiğit'in yanında artık ikizi haline gelen Hayrettin Karaca var. Nihat Bey yine çok heyecanlı. Çünkü TEMA'nın yeni bir projesini daha hayata geçirmek üzereler. İşte bugün ben de size bu yeni ve çok önemli projeyi anlatmak istiyorum. TEMA, ağaç tarımını geliştirmek için İzmit'te pilot bölge seçilen yerde örnek Gökyiğit yatırımın yolunu açıyor. Projeye kağıt fabrikaları, lif yonga ve ambalaj tesisleri, sigorta şirketleri, emekli fonlarını yöneten kuruluşlar iştirak ediyor. Amaç, yüzlerce asırda oluşan ve yerine yenilerinin gelmesi pek de kolay olmayan doğal ormanları korumak. İnsanların doğal ormanlardan ağaç kesimini engellemek ve onlara, tıpkı ayçiçeği yetiştirir gibi kavak ağacı yetiştirmesini, kavak büyüyüp kesince de yerine yenisini dikmeyi öğretmek ve bu işten para kazanmalarını da sağlamak.
Ormanlar kurtulacak "Biliyor musunuz artık tüketici öyle bilinçlenmeye başladı ki doğal ormanlardan kesilen odundan yapılı hiçbir eşyayı almıyor" diyor Nihat Gökyiğit. Umarım Gökyiğit'in bahsettiği insanlar giderek çoğalır ülkemizde ve ormanlar kurtulur. Ne yazık ki değerli doğal ormanlardan her yıl en az 10 milyon m3 odunu yasal olmayan yollardan kesip alıyoruz. Türkiye'de biyolojik zenginliğin büyük bir kısmını barındıran doğal orman alanları toplam orman alanlarının yüzde 93'ü. Bu oran Avrupa kıtasında yüzde 1'in altında. Yani tehlike çanları çoktan çalmaya başlamış. Proje başarılı olduğu ve yayıldığı takdirde, odun kesmek isteyenler doğal ormanlara değil, ağaç tarımına yönelecek. 11 yıl önce 30 işadamının önderliğinde kurulan TEMA, mera yasasının çıkarılmasına öncülük etti. Toprak Yasa Tasarısı'nın hazırlanmasında da öncüydü. TEMA, başka yasalarla ilgili de sürekli olarak Ankara'da kapı kapı dolaşıyor. Her yıl bir Portekiz alanı kadar ormanın dünyamızı terk ettiğini düşünecek olursak, Karaca'nın, Gökyiğit'in ve TEMA'nın bütün çalışanlarının ne kadar önemli bir davaya öncülük ettiğini daha iyi anlayabilirsiniz. İşte bu yüzden yolları hep açık olsun diyorum.
|