|
Çobanlar da yaparmış
|
|
Höşmelim, koyun sürüleri ve koyun sütüne yakın olan çevrelerin ve görgülerin tatlısıdır. Protein ve karbonhidrat bakımından fevkalade zengin bu saf ve bittabi halis olan yemek, sahte, sulu sütlerle yapılamaz. Taze, saf ve halis koyun sütü ile peynir mayalanır. Mayanın, suni olmamasına dikkat edilir. Mayayı tutan peynir, suyunun bir miktar süzülmesı için Süzek denilen ve tülbentten yapılmış torba içine konularak bekletilir. Suyunu atan peynir, hafif ateşte bazen az irmik, bazen az un ile veya sade olarak yavaş, yavaş karıştırılıp yağı çıkarılırken, bir taraftan da şeker ilave edilerek pişirilir. Böylece peyniri meydana getiren sütün yağı ve şekerle pişirilerek koyu kıvama gelince bazen üzerine biraz toz şeker serperek servise alınır. Ilık yenmesi usüldendir. Sabırla ve temizliği dikkatle yapılması, sütün halis ve yağlı olması şarttır. En güzeli; tecrübeli çobanların misafirlerine ikram için yaptığıdır. Hele çoban çorbası olan ve çobanların yanlarındaki unla hazırlayıp üç veya dört milimetre enlilikte kestikleri hamurla o esnada koyunlardan sağılan sütle pişirilmiş süt çorbasının arkasından sunulmuş ise; bey ve ağalara mahsus, mutena bir ikramdır.
|