Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 139 fabrikanın temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan, "Elimizin boş mu, dolu mu olduğunu rakamlar gösteriyor" dedi.
Temeli aynı anda atılan 106 fabrika ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday Kayseri dün Başbakan Tayyip Erdoğan ve bir çok siyasetçiyi birlikte ağırladı. Daha önce 101 olarak duyurulan ancak dün sayısı 139'a ulaşan fabrikaların temel atma töreninden önce konuşan Başbakan Erdoğan, laf değil iş üreten bir kadroya sahip olduklarını belirterek, "Eğer bugün Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bu kadar girişimcimiz temel atıyorsa, bu Türkiye'nin nereye doğru gittiğinin en güzel ifadesidir" dedi. Başbakan Erdoğan özel "Ata" uçağı ile dün Kayseri'ye geldi. Erkilet Havalanı'na inen Erdoğan'a Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu eşlik etti. Erdoğan'ı havalanında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kayseri Valisi Nihat Canpolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AKParti İl Başkanı Mahmut Cabat, AK Parti Kayseri milletvekilleri Mustafa Duru ve Niyazi Özcan ile partililer karşıladı. Karşılama sırasında her zamanki muzipliği üzerinde olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kayserili olan yanındaki Abdullah Gül, Sadık Yakut ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye dönerek, "Belki Kayserililik bulaşır diye su içmeye geldim. Bugün temelini atacağımız fabrikaların hepsi benim ortağım. Onların zararına değil, ama kârına ortağım" dedi. Özhaseki ise zenginlerin çocuklarının doğumu için Amerika'ya gittiklerini, parası olmayanların da çocuklarının nüfus cüzdanlarına "Kayserili" diye yazdırmak için ucuz tarifeli uçakla kente geldiklerini söyledi. Bunun üzerine Unakıtan, Kayseri'ye girişler için "özel bir vize konulmasını" önerdi.
RAKAMLAR ORTADA İlk olarak Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunan Erdoğan da daha sonra, burada bulunan Boytaş Fabrikası'nda işçilerle birlikte öğle yemeği yedi. Başbakan Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, Kayseri'de temeli atılacak 139 fabrikanın, Türkiye'nin sanayi hayatında en önemli hamlelerden biri olduğunu söyleyerek, "3 Kasım 2002'den önceki Türkiye ile şu anki Türkiye arasında büyük fark var. Birçok şeyler elbette yazılır, çizilir, konuşulur. Eğer bugün Organize Sanayi Bölgesi'nde 139 girişimcimiz bu temelleri atıyorsa, bu, Türkiye'nin nereye doğru gittiğinin en güzel ifadesidir. Her şeyden önce bu; güvenin, istikrarın göstergesidir" dedi. "Artık Türkiye bir rantiye değil, bir şantiyeye dönmektedir. Kriz ekonomisi dengeye oturmuş, sağlıklı bir ekonomiye geçilmiştir" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, ağustos ayı içinde Kırşehir'de 20, Malatya'da da 52 fabrikanın temelinin atılacağını söyledi. Erdoğan, "Türkiye'yi dalga dalga bu heyecan sarmıştır. Yarış başlamıştır" dedi. Türkiye'nin AB'ye 41 yıl önce başvurduğunu anımsatan Tayyip Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "41 yılda yapılanlar ile 1-2 yıl içinde yapılanlar ortada. Biz kendimize güveniyoruz. Biz zaten AB'ye girmişiz. 4 milyon insanımız Avrupa'da iş sahibi olmuş." TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da seslenen Başbakan Erdoğan, "1 milyon 400 bin üyeniz var. Her biriniz bir kişi istihdam etse 1 milyon 400 bin işsize iş bulunmuş olur. Adımlarımız sürecek vergi ve enerji konusunda yeni çalışmalarımız var. Sanayicimiz için ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.
KOYUNLAR KURTULDU Erdoğan, daha sonra fabrikaların temel atma törenine katıldı. Bu sırada tören için kesilmek üzere getirilen 139 koyun, aynı zamanda sıkı bir çevreci olan ve temel atma törenini Guiness Rekorlar Kitabı temsilcisi Prof. Orhan Kural'a takıldı. Kural'ın itirazı üzerine koyunlar kurban edilmedi. Ancak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Aşevine gönderildi.