|
|
|
|
|
|
300 bin Euro'luk akciğer nakli için 1 haftası kaldı
Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle akciğerleri iflas eden ve oksijen tüpüne bağlı olarak yaşam mücadelesi veren 33 yaşındaki Menderes Esat Seymen, yaşayabilmesi için tek çare olan akciğer nakli için Viyana'ya gideceği günü bekliyor. Seymen Ailesi, 300 bin Euro'yu toparlayabilmek ve oğullarını yaşatabilmek için mücadele veriyor.
Üniversiteyi bitirdikten sonra emlakçılık yapmaya başlayan Menderes Esat Seymen, 30 yaşında büyük aşkı Yeşim Hanım'la nikâh masasına oturduğunda, birlikte geçirecekleri mutlu hayatın düşünü kuruyordu. Aradıkları mutluluğu birbirinde buldu genç çift ve bir de minik kızları oldu. Ancak, bu mutlulukları genç adamın aniden rahatsızlanmasıyla bozuldu. Seymen'in hastalığına önce teşhis konulamadı. Hastane hastane dolaşmaya başlayan Seymen'e sonunda, İdiopatik Diffüz İntertisyel Akciğer Fibrozis'i (sebebi bilinmeyen yaygın akciğer fibrozu) teşhisi kondu. Bu teşhis, genç adam ve ailesini şoka uğrattı. Çünkü, dünyada 100 binde 5 oranında görülen ve akciğerleri sertleştirerek kişiyi ölüme götüren hastalığa yakalanmıştı. Çok hızlı ilerleyen hastalık genç adamın akciğerlerini iflas ettirdi. Seymen'in hayatta kalabilmesi için tek çarenin iki taraflı akciğer nakli olduğu belirtildi. Bunun üzerine genç adamın ailesi, organ nakli için çare aradı. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı ve ekibinde yer alan Op. Dr. Alper Toker, organ naklinin yapılabilmesi için ellerinden geleni yaptı. Ama ne yazık ki, beklenen organ bağışı gerçekleşmedi. Bu süreçte, hastanede akciğer nakli için bekleyen hastalardan birini daha kaybettiler.
Viyana'da Yaşam Şansı Organ vericisi çıkmayınca, son çare olarak yurtdışı bağlantıları araştırılmaya başlandı. Seymen Ailesi, ilk önce Hollanda'daki Academish Zieken huis Groningen ile bağlantı kurdu. Ancak organ konusunda önceliğin kendi vatandaşlarına ait olduğunu belirten hastane, talebi kabul etmedi. Ardından Avusturya'daki Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi ile temasa geçildi ve fakülte organ nakli talebini kabul etti. Bu haber üzerine Seymen Ailesi için umut doğdu. Amansız hastalığın pençesindeki Seymen'in kardeşi Tuğba Seymen, bu arayış sürecini şöyle anlattı: "Ağabeyim bu hastalık ile üç yıldan beri savaşıyor. İlk önce, Hollanda'daki Academish Zieken huis Groningen ile bağlantı kurduk. Bu klinikte görevli Dr. Verschuren Van Derbij, bize yazılı ve sözlü olarak 'Organ konusunda, öncelik kendi vatandaşlarımızda. İkinci sırada ise, Avrupa Birliği ülkeleri var. Siz birliğin üyesi değilsiniz' diye yanıt verdi. Bu cevabı alınca, hemen Viyana ile temasa geçtik. Kabul ettiler. Şimdi, gerekli parayı temin etmeye çalışıyoruz. Hollanda, 'önce insan, önce sağlık' demedi ama Avusturya, hastamızın durumunun aciliyetini anladı ve organ nakli yapmayı kabul etti. Başvurumuzu kabul eden, Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Walter Klepetko'ya minnettarız."
Organ Bağışında Cimriyiz 8 Haziran gecesi rahatsızlanarak Osmanoğlu Kliniği'ne kaldırılan ve yoğun bakıma alınan, kaybedilmek üzereyken yeniden hayata döndürülen Seymen, halen oksijen tüpüne bağlı olduğu odasında, akciğer nakli olmak üzere Viyana'ya gideceği günü bekliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu'na prim ödeyen Menderes Esat Seymen'in nakil maliyeti öylesine yüksek ki, SSK bu konuda devreye girmiyor. Nakil için istenen fiyat, yoğun bakım sürecinin uzamasına bağlı olarak 150 bin Euro (270 milyar lira) ile 300 bin Euro (540 milyar lira) arasında değişiyor. Seymen'in doktoru Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu, genç adamın üç yıllık hayat mücadelesine ailesinden sonra en yakın tanık. Prof. Dr. Çelikoğlu, Seymen'in son derece nadir görülen hastalığı ve nakil süreci hakkında şunları söyledi: "Ben 50 yıllık hekimlik hayatımda böyle 20 vaka gördüm. Çok hızlı ilerliyor. Hiçbir neden bilinmiyor. Akciğer nakli gerekiyor ama bizim insanımız, ne yazık ki organ bağışında bulunmak gibi bir olgunluğa erişemedi."
Destek Gerekiyor Menderes'in akciğer naklini yapmaya aday merkezlerden birisi olduklarını söyleyen Op. Dr. Alper Toker'in tek sorunu ise, organ bulunamaması. İstanbul Tıp Fakültesi olarak ellerinde malzeme, teknik donanım, trasplantasyon ünitesi ve yoğun bakım imkânlarına sahip olduklarını belirten Op. Dr. Toker, "Burada her imkânımız hazır. İmmünoloji, enfeksiyon kliniğimiz var. Yani biz akciğer naklini yapmaya adayız. Ama ne yazık ki, nakledecek organ yok. Uygun hasta olsa bile, uygun organ çıkmıyor" dedi. Menderes Seymen'in akciğer nakli olarak, hayatta kalmasına katkıda bulunmak isterseniz, Yapı Kredi Bankası'nın 688 numaralı Maslak Şubesi'nde kız kardeşi Tuğba Seymen adına açılan hesaplara 'karınca kararınca' bağışta bulunabilirsiniz: Hesap numaraları: 11165-8 (TL) 3004557-5 (USD) 3004558-3 (EURO)
Didem ÜNSAL / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|