Yapay Döllenme
Norveç'te ilik nakli yapılmasını bekleyen Mehmet'in tek umudu annesine yapay döllenme izni verilmesi
İtalya için tabu konulardan biri olan yapay döllenme konusunda yasayı aşmak için ellisini geçmiş hatunları bu yöntemle çocuk sahibi yapan ünlü jinekolog Severino Antinori'nin lobileri yeterli değil. Vatikan ve Katolik çevrelerin bu konudaki baskıları sayesinde yapay döllenme konusunda İtalya en çok yasaklı ülkelerden biri haline geldi. Öyle ki İtalya'nın sağ partilerinin kadın milletvekilleri bile bu yasakları eleştirdiler. Bu yolla çocuk sahibi olmak isteyen İtalyan bayanların diğer Avrupa ülkelerine gitmekten başka çareleri yok. Çoğu kez olduğu gibi yasaklar problemlerin çözülmesinde yapıcı bir çözüm değil.
Yapay döllenme konusuna kuşku ile bakan İtalyanlar'ın, kopyalama (klonlama) konusunda daha tutucu ve yasakçı olduğunu söylemeye gerek yok. İtalya'da terapi amaçlı olsa bile bu metotların kullanılmasına karşı yoğun bir muhalefet var. İtalya'da bu konular tartışılırken Norveç'te yaşayan bir Türk çocuğunun örnek olarak alınması da ilginç bir rastlantı. Verilen bilgilere göre Norveç'te de yapay döllenme konusundaki yasalar diğer Kuzey Avrupa ülkelerine göre sınırlandırıcı.
Norveç'teki ilgili yasa, embriyonlar üzerine araştırma yapmayı ve embriyonların döllenmeden önce seleksiyondan geçirilmesini yasaklıyor. Bu şekilde embriyonların olası genetik hastalıkları nedeniyle gelecekteki anne ve babaları tarafından reddedilme ihtimali ortadan kaldırılıyor. Norveç'teki mevcut merkez sağ hükümet de bu yasaların revizyondan geçmesi için bir engel.
MEHMET'İN BEKLEYİŞİ Ancak burada İtalya için de örnek teşkil eden Mehmet Yıldız adlı Türk çocuğunun hayatını kurtarmak için Norveç'te başlatılan kampanya... Mehmet Yıldız 'talassemi hastası' ve umutsuz bir biçimde kendisine ilik nakli yapılmasını bekliyor. Mehmet'in kurtulması için başlatılan kampanyada arkasında tüm medya, aşırı sağcı "İlerici Parti", sosyaldemokratlar ve sosyalistler var. Mehmet'in kurtulması için mevcut yasanın delinmesi gerekiyor. Ebeveyninin Mehmet'e iliğini bağışlayacak olan bir kardeş yapmaları gerekiyor. Bu da "terapi amaçlı yapay döllenme" tanımına girdiği için mevcut yasa ile yasaklanıyor.
Bu kampanyada yer alanların amacı hükümeti azınlıkta bırakarak yasayı yürürlükten kaldırmak ve ilerde benzeri durumlarda karar verme yetkisine sahip bir tıbbi kurul oluşturmak. Benzeri prosedürler İngiltere, İsveç, İspanya, Belçika gibi ülkelerde uygulanmakta. Biyoetik üzerine ateşli tartışmalar İtalya'da olduğu gibi bu ülkelerde de devam ediyor. Ancak bu alandaki en iyi yasal çözümün İngiliz modeli olduğu da bilim adamları arasında yaygın bir kanı. Tedavi amaçlı yapay döllenmelerde İngiltere'de kurulan yetkili tıbbi kurul yapılan başvuruları tek tek inceleyerek karar veriyor.
İtalyan medyasının sorduğu ise "İtalyan Mehmetlere de benzeri girişimlerle tedavi olanağı verilip verilmeyeceği?" İstatistiki veriler İtalya'da 3 milyon talassemi (Akdeniz anemisi) taşıyıcısı olduğunu gösteriyor. İtalyanlar şimdi Mehmet'in kendi ülkelerindeki İtalyan Mehmetler'e örnek teşkil etmesini ümit ediyor.
|