|
|
|
|
|
|
Sağlıksız yiyecekler "turist ishali" yapıyor
Seyahate çıkan kişilerin mikrobik hastalık kapma riskleri şöyle: Yüzde 0.0001'i menenjit, yüzde 0.0003'ünde kolera, yüzde 0.0005'i Legionella zatürreesi, 0.002-0.03'ü tifo, 0.01'i HIV (AIDS) virüsü kapıyor. Çok daha yaygın görülen viral enfeksiyonlar ise şunlar: Yüzde 0.1'i B tipi sarılık, yüzde 0.15'i kuduz riski taşıyan hayvan ısırığı ile karşılaşıyor. Yüzde 0.3'ünde A tipi sarılık, yüzde 1'inde ise ciddi zatürree gelişiyor. Yüzde 2.5 kişide sıtma, (Koruyucu ilaç almadan Batı Afrika'ya giden insanlarda), yüzde 10 kişide dizanteri benzeri bağırsak iltihabı, yüzde 30-80 kişide ise turist ishali ortaya çıkıyor. Turist ishali, en sık karşılaşılan mikrobik seyahat hastalığı olarak biliniyor. Hastalık seyahate çıkan insanların yüzde 30-80'inde ortaya çıkıyor. Hastalık, su ve gıdalarla bulaşıyor. Daha önce mide şikayeti olanların veya bu nedenle tedavi görenlerin hastalığa yakalanma riski daha fazla. Vakaların yüzde 20'si seyahatine devam edemeyecek derecede rahatsızlanırken, bu vakaların yüzde 40'ı ise seyahat planını değiştirmek zorunda kalıyor. Çocuklar ve yaşlılar, ileri derecede su kaybını tolere edemedikleri için, turist ishali çocuklarda ve yaşlılarda ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. Turist ishalinden korunmanın en emin yolu; pişmemiş gıdalardan uzak durmak, sağlıksız koşullarda pişirilmiş gıdaları yememek, meyveleri soyarak yemek ve mümkün olduğu kadar kaynatılmış veya klorlanmış su kullanmak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|