DDK raporu: TSE torpille işe alınmış elemanların çiftliği!
DevletDenetleme Kurulu'nun raporuna göre, Türk Standartları Enstitüsü keyfi yönetiliyor, hiçbir kademede nesnel ölçüt uygulanmıyor.
Elemanalımında siyasi torpil dönüyor, yaşa-öğrenime bakılmıyor, kadrolar şişiriliyor, siyasi kararlar alınıyor.
***
'TSE'de bölge müdürlükleri siyasi etkiye göre açılıyor'
Devlet Denetleme Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Sezer'in talimatıyla hazırladığı TSE raporunda, kurumun keyfi yönetildiği belirtildi. Rapora göre bölge müdürlükleri siyasi etkiye göre açılıyor.
Taksicilerdenmankenlere, Atatürk heykellerinden ahçılara kadar birçok alana standart getiren Türk Standartları Enstitüsü (TSE), keyfi ve siyasi etkiyle yönetildiği iddiasıyla karşı karşıya. TSE yönetiminde büyük bir keyfiyetin yaşandığını saptayan Devlet Denetleme Kurulu (DDK), bölge müdürlüklerinin siyasi etkilere göre açıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in talimatıyla DDK, "Türk Standartları Enstitüsü'nün Eylem ve İşlemlerinin Araştırılıp Denetlenmesine İlişkin" rapor hazırladı. Raporda, son beş yılda eleman sayısında en fazla artışın idari hizmetler yapan birimlerce gerçekleştiğine yer verilerek, "Her konuda standart belirleyen kurumun hazırlayacağı yönetmelikle örgütlenme yapısına da standart getirmesi gerekmektedir" denildi. Kurumun 1999'da toplam bin 851 olan personel sayısının 2003'te 2 bin 249'a çıktığı vurgulanan raporda, bu personelin 553'ünün ilk ve ortaöğrenim mezunu olduğuna dikkat çekildi. Raporda, kurum personeline aylık ücret dışında 2'si teşvik olmak üzere, yılda 6 ikramiye ve fazla çalışma ücreti ödendiği kaydedildi. Kurumun 2000-2001 ile 2002- 2003 yılları arasındaki gelirlerinin yüzde 102, giderlerinin ise yüzde 127 arttığı belirtilen raporda, "Devlet memurları konumunda olmayan kurum personeline, sunulan olanağa göre gerektiğinde kamu görevlisi, gerektiğinde özel sektör çalışanı gibi işlem yapılmıştır" denildi.
TSE'NİN KALİTE SORUNU Bölge müdürlükleri ve mahalli temsilciliklerin oluşturulacağı yerlerin, nesnel ölçütlere göre açılmadığına yer veren DDK raporunda, temsilcililiklerin, kişisel tercihlere veya siyasi etkilere göre seçildiği kaydedildi. Raporda, son beş yılda eleman sayısında en fazla artışın teknik hizmetler yapan birimlerde değil de, idari hizmetler yapan birimlerce gerçekleştiğine yer verilerek, "Her konuda standart belirleyen kurumun hazırlayacağı yönetmelikle örgütlenme yapısına da standart getirmesi gerekmektedir" denildi. Kuruma son beş yılda içlerinde doktora ve master yapmışlar da dahil 4 bin 167'si üniversite mezunu olmak üzere, toplam 5 bin 272 kişinin iş için başvurduğuna dikkat çekilerek, "Kuruma ayrıcalıklı eleman alımıyla ilgili işlemlerin Başbakanlık'ça araştırılması yararlı olacaktır" görüşü ifade edildi.