Türkiye'yi 3 kez ziyaret ettiğini söyleyen Microsoft CEO'su Ballmer, "Birçok ülkeye gittiğimde yatırım yapmamızı istediler. Ülkenizde ise hiçbir başbakanın bizden birşey istememesine çok şaşırdık" dedi.
Geçtiğimizay İzmir İktisat Kongresi'de Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Microsoft CEO'su Steve Ballmer, üç kez Türkiye'yi ziyaret etmesine rağmen hiçbir başbakanın kendisinden bir şey istememesine şaşırdığını belirterek "Hazırlıklı olmama rağmen sizin Başbakan benden bir şey istemedi" dedi. Microsoft Türkiye'nin düzenlediği "Bilişimle Kalkınma" konulu toplantıda konuşan şirketin Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Türkiye'nin bilişimle kalkınması için herkesin ortak hedefler için birlikte hareket etmesi gerektiğini savundu. Arkan siyasi liderliğin de birinci derecede önem taşıdığının altını çizdi. Arkan, "Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer Türkiye'yi 3 kez ziyaret etti. Ballmer Mısır, Pakistan ve Doğu Avrupa ülkelerini her ziyaretinde kendisinden yatırım isteklerinin geldiğini, Türkiye'de ise hiçbir başbakanın kendilerinden bir şey istememesine çok şaşırdığını söyledi. Oysa Ballmer milyonlarca dolarlık yatırımlara kararı veren Microsoft'un en tepe yöneticisi" dedi.
DEV PAZAR FIRSATI Microsoft'un Ortadoğu ofisini yıllar önce Türkiye'ye taşıdıklarını söyleyen Arkan, Türkiye'de bilgisayar okur yazarlığına yönelik sivil kurumlarla birlikte adımlar attıklarını ancak zaman zaman bağış yaparken bile güçlüklerle karşılaştıklarını söyledi. Arkan, "Biz pazar liderliğinin yüklediği sorumluluğun dışında Türk olmanın verdiği gönüllülükle sektöre ve Türkiye'nin kalkınmasına yönelik çabalara destek oluyoruz. Bizim çabamız herşeye rağmen artarak devam edecek" dedi. Amerika ve İngiltere'nin 6 milyar dolarlık servis hizmetlerini ülke dışına taşıyarak maliyetlerini düşürmeye çalıştığını belirten Arkan, Türkiye'nin önemli bir servis merkezi olabileceğinin altını çizdi. Arkan, katma değeri yüksek projeler için de yatırım yapmaya istekli olduklarını ancak bunun için ulusal politikalar ve istikrarlı ve kararlı bir yönetimin şart olduğunu söyledi. Teknoloji şirketleri AR-GE faaliyetleri yerine ucuz işgücüne dayalı üretim ve hizmet bölümlerini teşvikler karşılığında yurtdışına taşıyor. AR-GE faaliyetleri için daha ciddi bekletiler ve pazarlıklar sözkonusu. Microsoft Amerika dışında en büyük AR-GE yatırımlarını Asya ve Avrupa'ya yapıyor. Özellikle Çin'deki tüketici potansiyeli ve Çin hükümetinin pazarlıkları sonucu büyük bir ARGE merkezi kurdu. Şirket, AB Komisyonu'nun tekel yasalarını ihlal ettiği için verdiği cezadan sonra Avrupa'ya Ar-Ge kurulması için yatırım teklifi yapmıştı.