kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cannes her zamanki gibi tartışma yarattı
Cannes her zamanki gibi tartışma yarattı


14 yaşındaki bir Japon gencini en iyi oyuncu seçen jüri, bu cesur kararıyla Cannes 2004'e damgasını vurdu
Cannes şenliği, bilmem farkında mısınız, artık her yıl tartışmalı ve heyecanlı sonuçlarla sona eriyor ve ödüller tüm dünyada yankı yapıyor. Geçen yıl "Uzak" filminin çifte ödülüyle özellikle bizim için ilginç olan sonuçlar, bu yıl Michael Moore'un "Fahrenheit 9/11'le aldığı Altın Palmiye'yle olay yarattı ve batı basınında günlerce tartışıldı.

JÜRİNİN CESARETİ

Politik bir belgesele Altın Palmiye vermenin yanı sıra, 14 yaşındaki bir Japon gencini en iyi oyuncu seçmek, şenlikteki üç Fransız filmini de bir biçimde ödüllendirmek gibi noktalarla suçlanan jüri, her şeye karşın Cannes 2004'e damgasını vuran ve bu 57. şenliği hep hatırlanacak bir olay haline getiren kararlarıyla cesur davrandı. Ve jüri başkanı Tarantino, hem Moore'un Altın Palmiye'sini, hem de Kore filmi "Yaşlı Çocuk"un Jüri Büyük Ödülü'nü eleştirenlere yanıtını verdi: "Kimi başyapıtların değeri ancak yıllar sonra anlaşılır. Biz bu değeri şimdiden gördük ve onları ödüllendirdik".
Michael Moore'u fikirleri, görüşleri ve elbette "Fahrenheit 9/11" filmiyle birlikte yarınki Pazar Portresi'ne bırakalım ve size bu yıl Cannes'ın gazeteye yazdığımız yazıların dışında kalan geniş panoramasına topluca bakalım. Kimi ustalar bu yıl genelde düşkırıklığı yarattılar. Pedro Almodovar "Kötü Eğitim" (yarışma dışı açılış filmiydi), Kusturica "Hayat Bir Mucizedir", Yusuf Şahin bir yan bölümde gösterilen "İskenderiye...New York" filmleriyle eski başarılarını arattılar. Çin sinemasının büyük yeteneği Wong Kar-Wai, "2046" ile öyle bir bekleyiş ve gerilim yarattı ki, bu belki filmin aleyhine çalıştı ve son yılların en romantik filmlerinden biri olan bu olağanüstü duygusal ve şiirsel film, şenlikten eli boş döndü.
2004 yılı belki en çok, yarışma filmleri arasında iki belgesel ve iki canlandırma filmi olması nedeniyle, farklı türlere kapılarını iyice açan bir şenlik olarak hatırlanacak. Amerikan sineması en zayıf olduğu yıllardan birindeydi. Gerçi Altın Palmiye sonuç olarak ABD'ye gitti. Ama onun dışında, çok şeker olsa da ilkine kıyasla pek yenilik içermeyen canlandırma harikası "Shrek-2" veya Coen kardeşlerin en iyileri arasında sayılmayacak olan tartışmalı "Kadın Katilleri" çok alkış almadı. Stephen Hopkins'in eşsiz oyuncu Peter Sellers'e biraz zalim bir bakışla eğildiği "Peter Sellers'in Yaşamı ve Ölümü" de onu sevenlerin protestosuyla karşılandı.
Festivali kapayan parlak MGM müzikali, besteci Cole Porter'in yaşam öyküsü olan "DeLovely" ise özellikle müzikal sevenler için tam bir şölen oldu. Yarışmada ön plana çıkan filmlerden Brezilya yapımı "Motosiklet Günlüğü" nün hiçbir ödül almaması hayretle karşılandı. Diğer filmlerin orta karar olduğu yarışmanın dışında kalan yan bölümlerdeki filmlerden örneğin usta sinemacı Jean-Luc Godard'ın "Bizim Müziğimiz", İranlı Abbas Kiarostami'nin deneysele yaklaşan iki filmi "Beş" ve de "10 Üzerine On", Çinli Zhang Yimou'nun Uzak- doğu döğüşleri balesi "Uçan Hançerler Evi", son derece sempatik Uruguay filmi "Whisky", "Salvador Allende" belgeseli, Afgan filmi "Toprak ve Küller", siyasal çağrışımlı Amerikan yapımı "Richard Nixon'un Öldürülmesi", ilgi toplayan yapımlar oldu.

BİZE GELECEK FİLMLER
Bu yıl Cannes'daki filmlerden "Kadın Katilleri"önümüzdeki hafta bizde de çıkıyor. Hemen ardından "Shrek-2" ve "Fahrenheit 9/11" gelecek. Sonraki aylarda ise "Hayat bir Mucizedir", "Yaşlı Çocuk", "Motosiklet Günlüğü", "Salvador Allende", "2046", "Peter Sellers'in Yaşamı ve Ölümü", "Bad Santa" gibi filmlerin de seyirci önüne gelmesi bekleniyor.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Ustaları buluşturan film
 Hiç yaşanmamış bir aşkın öyküsü
 Bir De Konuşsa
 Yarın geç olabilir
 Hitchcock üzerine
 Haziran sendromuna dikkat
 Bir avuç insanın hazin hikayesi
 Külkedisi çeşitlemelerine bir katkı daha
 Uzakdoğu ya da Latin Amerika
 İntihar saplantısıyla nasıl mutlu olunur?
 Kısa film yarışması için başvurular başladı
 Perdeler festival için açılıyor
 Ajanda
 Truva
 İyi olan kazansın
 Hazırlık aşamasındakiler
 Cannes 2004 Bu festival çok çılgın olacak
 Fantastik meraklıları bu filmi çok beğenecek
 Keşke ressam olarak kalsaydı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
ATİLLA DORSAY
Bu filme gerçekten Fransız kaldık!
Komedi elbette...
Komşu adalardan gelen lezzet
Komşu adalardan gelen lezzet
Eski "S" restoran, bugün bir Yunan zincirinin İstanbul şubesi "Kalua"...
Doğadan en güzel kareler
Türkiye'nin dört bir yanından gelen 160'a yakın fotoğrafçı Frig...
Ortadoğu'dan festival turizmi
İstanbul'daki uluslararası müzik festivallerine yurtdışından da ilgi...
Ajanda
Bu hafta sonu tiyatrodan konsere kadar pek çok etkinlik birbiriyle yarışıyor.
Düğüne hazırlanırken yakalanan özel anlar
Ayşe Kaya ve Ahu Bürülkara'nın "Öteki Kare" projesi evlenen çiftlere sıradışı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.