Maliye Bakanlığı, IMF'nin isteği ile hazırlanan vergi reformuna son şeklini verdi. Yeni reform paketine göre, vergi politikasını Maliye Bakanlığı belirleyecek.
IMF'NİN isteği ile hazırlanan ancak Maliye Bakanlığı'nda tartışmalara yolaçan "Vergi İdaresi Reformu"na son şekli verildi. Vergi politikasını belirleme ve yasal düzenleme için hazırlık yapma yetkisini Maliye Bakanlığı'nda bırakan yasa tasarısı ile Yarı Özerk Gelir İdaresi Başkanlığı kuruluyor. Başkanlığın harcamaları için, vergi gelirlerinin yüzde 2'sinden az olmamak üzere, kaynak tahsis ediliyor. Halen Gelirler Genel Müdür Vekili olan ve asaleti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmadığı belirtilen Osman Arıoğlu ise özel bir madde ile otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na atanıyor.
MÜKELLEFE ÖNCELİK Bir başkan ve beş başkan yardımcısından oluşacak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ana hizmet birimleri şöyle belirlendi: "Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı, Uygulama Daire Başkanlığı, Usul ve İhtilaflı İşler Daire Başkanlığı, Tahsilat Daire Başkanlığı, Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığı, Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanlığı, Mali Müşavirlik ve Muhasebe Uygulamaları Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı.
GETİRİLEN YENİLİKLER Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı yeni vergi paketinde, mükelleflere öncelik tanınıyor. Yeni dönemde şu yenilikler devreye girecek:
* Mükellefler, vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirilecek
* Mükellef şikayetlerinin değerlendirilmesi, haklı olanların giderilmesi ve tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması öncelik kazanacak
* Vergiye gönüllü uyumun ve vergi bilincinin artırılması için çalışma yapılacak
* Vergi avukatlığı hizmetleri geliştirilecek
* Vergi inceleme ve denetimine ilişkin yöntem ve teknikler geliştirilecek, standart ve ilkeler oluşturularak denetim rehberi hazırlanacak
* Başkanlığın giderleri, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinin yüzde 2'sinden az olmayacak.