|
|
Piliç biryani
Isıtılmış yağda soğan, sarmısak ve zencefili soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin. Kırmızıbiber, karabiber, zerdeçal, kimyon, tuz ve domatesi katıp, 5 dakika karıştırarak pişirin. Yoğurt, nane, kakule ve çubuk tarçını ekleyin. Üzerini kapatıp, domatesler yumuşayıncaya kadar karıştırın. Karışım tavaya yapışmaya başlarsa biraz su ilave edin. Karışım koyu ve pürüzsüz bir kıvama gelince etleri ilave edip, baharatlı karışımla iyice kaplayın. Üzerini kapatıp, etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Etler piştiğinde yemeğin sosu fazla kalmış olabilir, gerekirse sosu azaltmak için kapağı açık olarak birkaç dakika daha pişirin. Pirinci unlu suyu gidinceye kadar iyice yıkayıp, süzgeçte en az 30 dakika bekletip, süzün. Büyük bir tavada yağı ısıtıp, soğanları yumuşayıncaya kadar pişirin. Safran, kakule, karanfil, çubuk tarçın, zencefil ve pirinci katıp, pirinç baharatlarla iyice bulanıncaya kadar karıştırın. Bir tencerede piliç suyu ve tuzu karıştırın. Kaynama noktasına gelince baharatlı pirinç ve etleri katıp iyice karıştırın. Kaynamaya başlayınca kapağı sıkıca kapatıp, ateşi kısın ve 20 dakika pişirin. Pişirirken kapağını açmayın. Nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 1 adet piliç (kemiksiz, derisiz, iri doğranmış) * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet büyük boy soğan (ince piyaz doğranmış) * 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı zencefil * Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber * Yarım tatlı kaşığı karabiber * Yarım tatlı kaşığı zerdeçal * 1 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı tuz * 2 adet orta boy domates (soyulmuş, doğranmış) * 2 çorba kaşığı yoğurt * 3 çorba kaşığı taze nane yaprağı (iri doğranmış, süslemek için ayrılmış) * 2 çorba kaşığı kakule (toz) * 1 adet çubuk tarçın * 4 su bardağı basmati pirinci * 2,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet büyük boy soğan (küp doğranmış) * 1 çay kaşığı safran * 5 adet kakule * 3 adet karanfil * 1 adet çubuk tarçın * Yarım tatlı kaşığı zencefil * 5 su bardağı piliç suyu * 1,5 tatlı kaşığı tuz
|