|
|
|
|
|
|
Doğru bilinen yanlışlar
Üreticiler, halk arasında doğru sanılan yanlışların, sütten yeteri kadar ve sağlıklı faydalanmayı engellediğine dikkat çekiyor...
* Tüketicinin önemli bir kısmı sokak sütünü saf, taze ve doğal olduğu yanılgısıyla tercih ediyor. Oysa, sokak sütleri denetimden uzaktır. Su, nişasta gibi maddeler eklenerek, besin değeri azaltılmış olabilir ve her türlü mikroorganizmayı içerebilir.
* Süt kaynatıldığında, sanıldığı gibi mikroplardan arınmaz. Sadece bazılarının üremesi durur. Sütün mikrobiyolojik açıdan sorunsuz hale getirilebilmesi, en az 10-15 dakika kaynatmakla mümkün. Ama bu kaynatma işlemi, vitaminlerde de yüzde 60-100 oranlarında kayba neden olur.
* Çoğu tüketici uzun ömürlü sütleri (UHT) uygulanan işlemden dolayı "ölü süt" olarak değerlendirir. Oysa, besin kaybı kaynatmaya göre çok daha azdır. Uzun ömürlü süte, dayanıklılığı sağlamak amacıyla antibiyotik, antiseptik madde katıldığına ve kullanılan ambalajın kanser yaptığına dair inanışlar da yanlıştır ve bilimsel geçerliliği yoktur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|