|
|
|
|
|
|
Kentli erkek iktidarı kırsal kesime kaptırdı
İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Türkiye'de beş milyon erkeğin iktidarsızlık sorunu yaşadığını söylüyor. Erkeklerin en büyük korkularından biri olan iktidarsızlık, kent erkeğinde kırsal kesimdekine oranla iki kat daha fazla görülüyor. Sorunun kaynağında yüzde 90 oranında psikolojik etkenler yatıyor
Türk Androloji Derneği tarafından, beş yıl önce yapılan ve Türkiye'deki en kapsamlı cinsellik çalışması olarak bilinen araştırmaya göre, her 100 erkekten yaklaşık 70'i sertleşme sorunu yaşıyor. Sertleşme sorunu, "seksüel ilişki için gerekli olan penis sertleşmesinin başlatılmasında, sağlanmasında ve devam ettirilmesinde yetersizlik" olarak tanımlanıyor. Türkiye'de sertleşme sorunları ile ilgili yapılan en önemli çalışma, Türk Androloji Derneği tarafından 1998'de yürütülen "Türkiye'de Sertleşme Sorununun Sıklığı ve Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması". Çalışmaya 40 yaş üzeri 1982 erkek katıldı. Bu çalışma, ülkemizde yaklaşık 5 milyon erkeğin sertleşme sorunu yani impotans (iktidarsızlık) yaşadığını gösterdi. İstanbul Tıp Fakültesi, Androloji (Üreme Sağlığı) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, çalışmanın sonuçlarını ve risk faktörlerini şöyle yorumladı: "Gelir artışı ile beraber hastaların sertleşme sorunu riskinin arttığını gördük. Bu durum, gelir artışı ile beraber yağ ve karbonhidrattan zengin beslenmenin artmasına ve penis damarlarında damar sertliğine zemin hazırlamasına bağlanabilir. Ayrıca; kentlerde yaşayanların, kırsal kesimde yaşayanlara göre iki kat daha fazla sertleşme sorunu riski taşıdığı bulundu. Bu durum stresli kentsel yaşama, kaloriden zengin beslenmeye bağlanabilir."
NEDENLER ARASINDA SİGARA DA VAR İktidarsızlığa yol açan nedenler beş grupta inceleniyor: 1-Damarsal nedenler: Oldukça sık karşılaşılan sertleşme sorunu sebebidir. Penise giden kan akımının azalması veya kanın peniste tutulamaması sonucu oluşuyor. Damarsal nedenler için risk faktörleri; sigara kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol düzeyidir. 2- Sinir sistemi ile ilgili nedenler: Bu durumda beyinden penise giden mesaj engelleniyor. Örnek olarak, omurilik yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, multiple skleroz, mesane, prostat, bağırsağa yönelik ameliyatlar verilebilir. 3-Hormonal nedenler: Bu durumda; testislerden üretilen testesteron azlığına bağlı olarak, cinsel istek azalıyor. 4- İlaçlar: Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar için kullanılan ilaçlar sertleşmeyi engelleyebiliyor. 5- Psikolojik nedenler: Bu durumda sertleşme, başarısızlık korkusu gibi kişisel sorunlar, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle engelleniyor. Stres de risk faktörü...
ÖNCELİKLE İLAÇ TEDAVİSİ DENENİYOR Prof. Dr. Kadıoğlu, sertleşme sorununun tedavisinde izlenmesi gereken yolu şöyle anlattı: "Önce ağızdan alınan ilaçlarla başlanır, yanıt alınamazsa penis içine kan ile dolu tüplere, ilaç zerk edilir veya negatif basınç ile çalışan penisin ateli sayılabilecek vakum cihazı ile suni sertleşme sağlanır. Son çare olarak ise, penise protez (saadet balonu) takılır. Ağızdan alınan ilaçlar konusunda da değişik seçeneklerimiz var. Bu ilaçlardan birincisi ve tüm dünyada ağızdan alınan ilk ilaç olan sildenafil sitrat'tır. Bu ilaçlar, etkilerini penis içi düz kasları genişleterek gösteriyor. Günde bir defadan fazla olmamak üzere, cinsel ilişkiden bir saat önce alınmalı ve etkisinin ortaya çıkabilmesi için cinsel uyaran olmalıdır. Etkisi dört saat sürüyor ve tüm hastaların yüzde 75-80'inde etkili oluyor. Ağızdan alınan ve penise etkili olan ikinci ilaç ise, vardenafil hidroklorid'dir. Etki mekanizması sildenafildeki gibi ama daha kısa sürede etki gösteriyor (45 dakika), etkisi biraz daha uzun sürüyor (dört-beş saat), yan etkileri ise daha az."
KENDİ KENDİNE ENJEKSİYON YÖNTEMİ Hasta, ağızdan alınabilen ilaçlardan fayda görmezse, devreye penis içine (intrakavernozal) zerk edilen ilaçlar giriyor. Bunun için Türkiye'de üç grup ilaç kullanılıyor. Penis içi kan dolu iki tüpten oluşuyor ve aralarında damarsal bağlantılar var. İlacın bu tüplerden birine verilmesi yeterli olduğu için; hasta haftada bir-üç defa olmak üzere, cinsel ilişkiden 10 dakika önce insülin enjektörü ile penisine enjeksiyon yapıyor. Böylelikle, istenilen sertleşme sağlanıyor. Bu amaç için, üç farklı ilaç (papaverin, fentolamin, prostoglandin E1) seçeneği var. Bu ilaçların değişik şekilde kombinasyonları ile, hasta için en uygun tedavi dozu uzman tarafından belirleniyor.
SON ÇARE; MUTLULUK BALONU Sertleşme sorunu olan ve diğer tedavilere cevap vermeyen hastalara son çare olarak, "saadet balonu" (penil protez) takılıyor. Birinci grup protezler bükülebilen protezler. Kabaca; masa üstü lambalarına benzetilebilir. İkinci grup protezler ise, şişirilebilen protezler. Protez, su ile dolu bir baloncuk, kontrol mekanizması ve iki adet şişirilebilen cisimden oluşuyor. Hasta, cinsel ilişkiden hemen önce yumurtalık torbasındaki mekanizmayı sıkarak penisi şişiriyor ve tamamen doğal ilişkiye benzer bir tatmin elde ediyor. İlişkiden hemen sonra aynı mekanizma ile protezi indiriyor ve penis ilişkiden önceki formuna dönüyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|