Genel Kurul öncesi SABAH'a konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gerginliğin bu ülkeye faydası olmadığını vurgulayarak birinci önceliğin ekonomide olması gerektiğini söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün gerçekleşecek Genel Kurul öncesi SABAH'a konuştu. Ekonominin birinci öncelik olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, yapısal reformlarda yorgunluğa tahammül olmadığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, satır başlarıyla şu mesajı verdi:
* Ekonomi birinci öncelik olmalı: Hem dünya arenasında söz sahibi olmak hem de sosyal sorunlara çare bulmak için, ekonomide iş dünyasının önü açılmalı. Gündem, ekonomide tamamlanması gereken, acil işlerin dışına taşırılmamalı.
* Piyasalardaki şok etkisi geçti: Yaşadığımız olaylar ekonominin iç dinamiklerinden çok global dünya gerçeği. Eskiden sorunlarımızı sadece Ankara merkezli çözerdik. Artık iş alemi tüm dünyayı takip etmek zorunda. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım sinyali ile bile tüm dünya etkileniyor. Bu tür sarsıntılar önlenemez. O nedenle depreme dayanaklı bina yapmak gerekir.
* Faiz dışı fazlanın bu aşamada tartışmaya açılması doğru değil: Ekonomide asıl sorun yüksek borç stoku. Türkiye, borçlarını ödeme konusundaki kararlılığını mali disiplin ve yapısal reformlardaki istekliliğini sürdürmek zorunda. Bugünkü şok dalgası geçtikten sonra, borç stokunu azaltacak ve piyasalara güven verecek şekilde faiz dışı fazla hesabı oturulup yeniden yapılabilir.
* Gerginliğin bu ülkeye faydası olmadığı görülüyor: Türkiye tek başına iktidarı niye istedi? Gerginlik ve çekişme yaşanmasın diye... Menderes, Demirel, Özal dönemleri hep büyüme fırsatları yarattı. Bugün de elimizdeki fırsatı iyi kullanmalıyız.
10 MİLYAR DOLAR AÇIK VAR *Cari Açık Sorunu: Doğrudan yabancı sermaye giden ülkelerde cari açık sorunu yok. Bizden daha büyük cari işlem açığı olan ülkeler, kısa vadeli sıcak para yerine, doğrudan yabancı sermaye çektiği için endişelenmiyor. Cari açık, GSMH'nin yüzde 5'ini geçtiğinde kriz başlıyor. Türkiye'de bu oran Şubat 2003-Şubat 2004 dönemi için yüzde 3.3 düzeyinde. Zaten kurun yukarıya çıkmasıyla, ithalat otomatik olarak aşağıya çekilecek. Cari açık dengelenecektir.
* Her yıl 700 bin kişiye iş bulmamız gerekiyor: İş piyasasına yeni girenler için 35 milyar dolar yatırım ihtiyacı hesaplanıyor. Bunun 20 milyar dolarını özel sektör, 5 milyar dolarını devlet gerçekleştiriyor. 10 milyar dolar açığımız var. Ayrıca stokta 5 milyon işsiz de iş bekliyor. Bu nedenle AB'den müzakere tarihi almamız gerekiyor. Çünkü AB'den asıl sermaye müzakereler başladıktan sonra geliyor.