15 Haziran'da ilaç fiyatları yüzde 50 ile 80 arasında düşürüldükten 1 ay sonra döviz kuru arttığı için kararname gereği kur ayarlaması yapılacak.
İlaç fiyatlarında 15 Haziran'da Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak indirimin ardından, 15 Temmuz'da kur ayarlaması yapılacak. İlaç fiyatları bu tarihten sonra eğer döviz kuru bugün olduğu düzeyde kalır veya daha da yükselirse yeniden artacak. Kararname gereği kurda aylık yüzde 5'ten fazla değişiklik olursa komisyon toplanıp yeni fiyatı belirliyor. Nisan ayında Euro bazında belirlenen fiyata göre kur yüzde 15 arttığı için eğer mevcut durum değişmezse ilaç fiyatları da yaklaşık yüzde 15 artırılacak. Eğer 15 Temmuz'da kur daha fazla artarsa fiyatın daha fazla artma ihtimali de olacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç fiyatlarına ilişkin kararnamenin 14 Nisan'da hazırlandığını hatırlatarak, o tarihten bu yana kurda önemli değişiklikler olduğunu vurguladı.
'DAVA AÇMAYACAĞIZ' Akdağ, 15 Haziran için ilan edilen indirimli ilaç fiyatlarının geçerliği olacağını ancak kararname çerçevesinde kurla ilgili gerekli düzenlemelerin mutlaka yapılacağını belirtti. Geçmişteki ilaç kararnamesi nedeniyle ilaç fiyatlarında çok büyük bir olumsuzluk yaşandığını söylemenin doğru olmayacağını ifade eden Akdağ, "Bununla hem kamu maliyesi 500 milyon dolar tasarruf yapmış, hem halkımız ilacı daha iyi kullanmış, hem de sektör daha objektif fiyatlandırma ölçüsüne kavuşmuş oluyor" dedi. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise yeni fiyat kararnamesinin hem ülke ekonomisine hem de ilaç sanayine olumlu katkıları olacağına inandıklarını kaydetti. Günümüze kadar Türkiye'de daha ucuza satılmış ilaçların Avrupa'da referans alınan fiyatlara yükseltilmesinin ekonomik gerekçesinin olmadığını düşündüklerini belirten Eczacıbaşı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin, yeni fiyat kararnamesi nedeniyle mahkemeye gitmelerinin tamamen Dernek üyelerinin bir tasarrufu olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığı ile İEİS arasında bu nedenle dava konusu olabilecek bir husus bulunmadığını vurguladı.
REFERANS FİYAT SİSTEMİ İlaçta fiyatlandırma sorununun uzun yıllardır sektörün tüm halkalarını olumsuz yönde etkileyen bir faktör olduğuna işaret eden Eczacıbaşı, şunları kaydetti: ''Kararnamenin, birçok gelişmiş ülkede uygulanan referans fiyat sistemini baz almasının, uygulanan liberal ekonomi politikalarına da uygun bir yaklaşım olarak değerlendirilmesi gerekir. İEİS Fiyat Kararnamesinin hazırlık aşamasından uygulamaya geçiş sürecine kadar tüm evrelerde Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmış, elinden gelen desteği sunmaya gayret etmiştir. Ulaşılan bu noktanın ardından Sağlık Bakanlığı'nın uygulamayı kararlılıkla sürdürmesi ve düzenlemenin gereklerini zamanında yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır. 21 Mayıs 2004 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarında Temmuz ayı içinde düzenleme yapılacağını açıklaması, yaşanan global ve yerel gelişmeler doğrultusunda Kararname hükümlerinin zamanında ve kararlılıkla uygulanacağı yönünde olumlu bir işarettir.''