Ekmekte ağartıcı ABD'de serbest, AB ve bizde yasak
ABD, ekmekte benzoil peroksite izin veriyor ancak belli limitler dahilinde. Türkiye'de yasak ama kaçak kullanım yıllardır devam ediyor.
Ekmekte benzoil peroksit (E928) katkı maddesinin kullanımı tartışması ısındı. Tarım Bakanı Sami Güçlü, benzoil peroksit kullanımının Türkiye'de yasak olduğunu belirterek, "Kullananlar varsa da gerekli hukuki işlem başlatılacaktır" dedi. Güçlü, söz konusu maddenin sadece ekmekte değil, Türkiye'de tüm gıdalarda kullanımının yasak olduğunu, denetimlerden alınan numunelerde bu maddeye rastlanmadığını söyledi. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Başkanı Muharrem Keçeli de "Katkı maddesi hamura değil una katılır. Onun için denetlenmesi gereken, değirmenlerdir" dedi.
AB'YE UYUM YASAĞI Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman da bu maddenin kanserojen etkisi olduğuna dair bir bulgu olmadığını söyledi. Uluslararası kodekste limitler dahilinde bu maddenin kullanımına izin verildiğini, ABD'de kullanıldığını, ancak AB ve Türkiye'nin kullanımını uygun bulmadığını söyleyen Ataman, Katkılar ve bulaşanlar konusunda, Dünya Sağlık Örgütü ve BM Tarım ve Gıda Teşkilatı FAO'nun ortak uzmanlık komitesi JECFA'nın çalışmalar yaptığını anlattı. Ataman, şu bilgiyi verdi: "Bu komitenin uzmanlık alanı, katkılar ve bulaşanlar. Bunlarla ilgili kısa ve uzun vadeli toksikolojik çalışmalar yapıyor, güvenli dozları tespit ediyorlar. Bu dozları dikkate alarak her ülke kendi limitlerini belirliyor. ABD Gıda Dairesi FDA, kullanımını uygun buluyor. Ama Avrupa her konuda biraz daha temkinli olduğu için kullanmamış. Türkiye de AB'ye uyum çerçevesinde kullanımını yasaklamış. Türkiye'de yıllardır bu katkı maddesinin kaçak olarak kullanıldığı söylenir. Tarım Bakanlığı'nın bir tespiti var mı bilemiyorum. Bakanlığın laboratuvar olanakları bu maddenin tespiti için yeterli, ama bu bütçe, bu olanaklarla yeterli denetim yapmasına imkan yok. Rutin analiz yapılamıyor.''