Hazine, Ziraat Bankası ve Halk Bankası görev zararı nedeniyle 23 katrilyon liralık bono verdi. İki banka buradan ettiği kârla 1 katrilyonun üzerinde vergiyi yine devlete geri ödedi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaşandığı 2001 yılından sonra kamu bankalarına görev zararları karşılığında verilen 23 katrilyonluk hazine bonosu, devlet tahvili devletin kasanına 2003 yılında 1 katrilyonluk gelir yazdı. Türkiye'nin kurumlar vergisi rekortmenleri arasında üçüncü sırada yer alan Ziraat Bankası 744 trilyon, Halk Bankası ise 331 trilyon lira vergi tahakkuku ile göze çarptı. İki bankanın, ilk 100'de yer alan şirketlerin ödeyeceği toplam 5,2 katrilyon liralık verginin yüzde 20'sini ödeyecekleri ortaya çıktı. 2001 krizi sonrasında IMF ile yapılan programla birlikte yıllarca göz ardı edilen ve siyasi otoritelerin popülizm aracı olarak kullandığı kamu bankalarının bütçede görünmeyen görev zararları kayıt altına alınmış ve bunun karşılığı olarak da Hazine bu bankalara hazine bonosu ve devlet tahvili vermişti. Bu nedenle kamunun borç stoğu 20 milyar dollar birden artmıştı. Aradan geçen üç yılda, bu bono ve devlet tahvilleri, hükümetin borç stoğunun kapatmak için hedef olarak koyduğu 21 katrilyonluk faiz dışı fazla hedefinin tuturulmasına bu yıl 1 katrilyonluk katkı sağlayacak. İki bankanın halen 25 katrilyonluk bono stoğu bulunuyor.
REKORTMEN TELEKOM Bu yıl kurumlar vergisi rekortmenliğini, geçen yıl olduğu gibi Türk Telekom aldı. Türk Telekom 900 trilyonluk vergi ile ilk sırada yer aldı. Telekom'u 801 trilyon ile Akbank izledi. Sıralamada ilk ikide yer alan Türk Telekom geçen yıl 536, Akbank 440 trilyon lira vergi ödemişti. Sıralamada üçüncü sırayı Ziraat Bankası aldı. Ziraat Bankası 2003'de 415, bu yıl da 744 trilyon kurumlar vergisi ödeyecek.
BANKALAR DAMGASINI VURDU Türkiye'nin en fazla kurumlar vergisi ödeyecek ilk 100 kuruluşunun 18'ini bankalar oluşturdu. 2003 yılında yüzde 70'lerden yüzde 30'ların altına gerileyen bono faizleri bankaların kârlılıkları artırdı. Akbank'ın ikinci, Ziraat Bankası'nın da üçüncü sırada yer aldığı listede Halk Bankası da bu iki bankayı takip etti. Rekortmenler listesinde bankacılık sektörünü temsil eden diğer bankalar İller Bankası, HSBC Bank, İş Bankası, Finansbank, Citibank, Türk Ekonomi Bankası, Takasbank, Deutsche Bank, Westlb AG, BNP-AK Dresdner Bank, Kalkınma Bankası, ABN Amro Bank, Denizbank, Societe Generale Sap S.A Paris FRS ve Credit Suisse Fırst Boston Bank. Türk olarak belirlendi.
KAMU EGEMENLİĞİ Bu arada kurumlar vergisi rekortmenleri listesinde kamu egemenliği bu yıl da devam etti. Türkiye'nin en fazla vergi ödeyecek ilk 5 kurumunun dördünü kamu kuruluşları oluştururken, ilk 5'e özel sektör sadece Akbank'ı sokabildi. En fazla kurumlar vergisi ödeyecek ilk 20 kuruluş arasında da kamuyu temsil eden işletme sayısı 13 olarak tespit edildi.