|
|
|
|
|
|
Kegel egzersizi yapan idrar kaçırmadan kurtuluyor
Her dört kadından biri, hayatının herhangi bir döneminde idrar kaçırıyor. Kadınlarda, özellikle gündüz ve uyanıkken istemsiz idrar kaçırma, çok sayıda zincirleme sorunu da beraberinde getiriyor. Pelvik taban kasları düzgün olmayan kadınlar, idrarını tutamama, bel ağrısı, dışkılama ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikâyetlerle karşı karşıya kalıyor. Basit egzersizlerle sorunları önlemek mümkün...
Pelvik çatının ve bunu sağlam tutan kasların ne denli önemli olduğunu biliyor muydunuz? Kadında, yaş ilerledikçe ve özellikle yapılan doğum sayısı arttıkça bu bağlar, zayıflayıp, işlevlerini yitirebiliyorlar. Ayakta duran bir insanın yükünü çeken "pelvik çatı" adı verilen kemiklerin hemen altında lavator kasları bulunuyor. Lavator kasları güçsüz kalırsa, bundan en çok idrar borusu, genital organlar ve kalın bağırsak zarar görüyor. Bu üç temel organı hem lavator kasları, hem de pelvik taban kasları destekliyor. Lavator kaslarının sağlıksız olması, bu üç temel organın dışarıya doğru sarkmasına yol açıyor. Pelvik taban kasları düzgün olmayan kadınlarda, bu sarkmalar, rahim, idrar torbası ve rektum (kalın bağırsak) sarkması olarak üç şekilde ortaya çıkıyor. Bütün bunların sonucunda, kadın idrarını tutamayan, bel ağrılarına teslim olan, dışkılama sorunları ve cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan bir insan haline geliyor. Zeynep Kâmil Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi Doç. Dr. Ateş Karateke, bütün bunların düzenli jinekolojik kontroller ile saptanacağını belirterek, "Her kadın, yılda iki kez jinekolojik muayeneden geçmeli. Hiçbir şikâyeti olmadan hem de..." uyarısında bulunuyor.
ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL Doç. Dr. Ateş Karateke, bu kasların güçlendirilmesinin sabırla uygulanması gereken bir süreç olduğuna dikkat çekerek, şunları söylüyor: "Kasların rehabilitasyonu kolay değil. Son derece küçük bir adalenin geliştirilmesi için, en az bir yıl sıkı bir çalışma programı gerekiyor. Pelvik taban kasları için de benzer durum söz konusu. Rehabilitasyon, en az altı ay-bir yıl sürüyor. biz hekimlerse; "fasya" dediğimiz kasları çevreleyen dokulardaki yırtılmaları onarıyoruz. Veya burada yeteri kadar fasya yoksa ve adaleler çok dışarı doğru sarkmışsa, aynı karın fıtığında olduğu gibi sentetik veya domuz kollajeninden yama yaparak onarıyoruz. Asıl amacımız; fonksiyonları düzeltmek. Ancak, bunu yapmak için önce anatominin düzelmesi gerekiyor. Anatomiyi düzelttiğimiz anda da, kadının dışkılama, cinsel işlev bozukluğu, idrar kaçırma veya idrar yollarındaki problemleri ortadan kalkıyor."
KİMLER RİSK GRUBUNDA? Pelvik taban hasarı, genellikle doğum sonrasında ortaya çıkıyor. En büyük risk faktörü, gebelik ve vajinal doğum. Çünkü gebelik sırasında, aşağıya sürekli bir basınç biniyor. Normal yani vajinal doğum yapan kadının, genetik olarak bağ dokuları zayıfsa, pelvik taban kasları ciddi hasara uğruyor. Kadının yaşam kalitesi büyük oranda bozuluyor. Yani idrar kaçıran bir kadın, dışkılama fonksiyonları bozuk olan bir kadın haline geliyor. Doç. Dr. Karateke, diğer faktörleri ise şöyle anlatıyor: "Bunun yanı sıra karın içinde sürekli basınç artıran kronik akciğer hastalıkları, aşağı doğru basınç gören şişman kadınlar, sürekli karın içi basınç artıran, ağır işlerde çalışan kadınlar risk faktörleri arasında ilk sırayı oluşturuyor. Hastalık bazı kadınlarda doğuştan olabiliyor. Doğuştan sinirlerde bir bozukluk varsa, o adaleler gelişmediği için hiç doğum yapmamış kadınlarda pelvik organların dışarı çıktığı görülüyor. Örneğin; 20 yaşında hiç doğurmamış, bakire bir kızda da bu sorunu görebiliyoruz."
ÖKSÜREN ALTINA KAÇIRIYOR İdrar kaçırma sorunu, sıklıkla öksürme sonucu ortaya çıkıyor. Sarkmanın şiddetinin artmasıyla birlikte; gülme, ayakta durma gibi durumlarda da idrar kaçırma sorunu görülebiliyor. En ileri ve oldukça ender görülen durumlarda, idrar hiç tutulamıyor ve idrar torbasına gelen idrar burada depolanmadan direkt olarak dışarı boşalıyor. Genital organlarda sarkma sorunu yaşayan kadınların diğer bir sorunu da; zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajina girişini genişletmiş olmasıdır. Bu durum kadının eşiyle cinsel yaşamda sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Sorunun kesin tanısı, jinekolojik muayene sırasında koyuluyor. Artık çocuk doğurmayı planlamayan bir kadının genital organı sarkmış ise, genellikle rahim vajina yolundan, ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılması şeklinde tedavi uygulanıyor. İdrar kaçırma sorununun tedavi edilmesi için daha farklı ameliyat tekniklerinin kullanılması da gündeme gelebiliyor. İdrar kaçırmanın önüne geçmek için egzersizlerin yanı sıra, Vajinal Tape Sistemi de uygulanabiliyor. TVT Tension-free Vajinal Tape Sistemi, bugüne kadar dünyada 500 binden fazla kadına uygulanan bir cerrahi seçenek. Klinik çalışmalardaki başarısı yüzde 90 olan bu yöntem, genel veya lokal antestezi altında uygulanıyor. İşlem ortalama 30 dakika sürüyor. Operatör tarafından uretrayı doğru pozisyona getirip, idrar kaçırmayı önleyecek örgü bir tür bant takılıyor. Girişimden sonra bantın uygun desteği sağlayıp sağlamadığını anlamak için öksürmek gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|