|
|
|
|
|
|
Posalı beslenme kötü kolesterolü düşürüyor
Millet olarak en çok kolesterol yüksekliğinden şikâyetçiyiz. Kolesterolü düşük tutmanın yolu ise, bilinçli bir diyetten geçiyor. Posalı besinleri bol miktarda tüketmeli, kızartmadan ve yağlı yemeklerden kaçınmalıyız
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kolesterol düşürücü diyet uygulanması ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesi, kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini belirgin oranda azaltıyor. Peki, bu kadar önemli olan kolesterol nedir ve kalp sağlığımızı nasıl etkiliyor? Sorumuzu Acıbadem Hastanesi Kadıköy Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu yanıtlıyor: "Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan, mum yapısında, yağa benzer bir madde. Kolesterol hepimizin vücudunda bulunur. Hem vücudumuzda üretilir, hem de dışardan hayvansal besinlerle alınır." Acıbadem Hastanesi Bakırköy Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan ise, "Kolesterol, vücudumuzda LDL olarak bildiğimiz düşük dansiteli lipopretinler ile taşınır. LDL kolesterolden en zengin hipoproteindir ve kötü kolesterol olarak bilinir. Normalde dokulara hücre zarı yapımı için gerekli kolesterolü taşır, fakat fazlası damar duvarlarında kolesterol birikmesine neden olur. Bu da, kalp hastalıkları riskleri açısından önemlidir. Kolesterol ayrıca vücudumuzda HDL olarak bildiğimiz yüksek dansiteli lipoproteinler ile taşınır. Bu, iyi kolesterol olarak bilinir. HDL dokularda biriken kolesterolü toplayarak parçalanmak üzere karaciğere taşır. Bu sebeple LDL kolesterolün düşürülüp HDL kolesterolünün artırılması, kolesterol düşürücü diyette hedeftir" diyor.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR Kulaktan dolma bilgiler, kolesterolünü düşürmek isteyen kişileri bazen yanılgıya düşürüyor. Konuyla ilgili doğru bilinen yanlışları Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan ve Şengül Sangu şöyle sıralıyor:
* Zeytinyağı sınırsız olarak tüketilebilir Günlük alınan enerjinin yüzde 25-30'u yağlardan gelmeli. Bu yağların da yaklaşık yüzde 7-10'u doymuş, yüzde 10'u tekli doymamış, yüzde 10-15'i çoklu doymamış yağ asitlerinden karşılanmalı. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidi olduğu için mutlaka diyette yer verilmeli, fakat çoklu doymamış yağ asitlerini unutmamak kaydıyla! Zaten hayvansal kaynaklı besinlerden doymuş yağ alınıyor. Günlük yağ gereksinimi için zeytinyağı (yerine fındık yağı) ile birlikte mısırözü yağını (yerine soya veya ayçiçek yağı) eşit oranda karıştırıp, yemeklerde ve salatalarda bu yağ karışımı kullanılmalı.
* Fındık, ceviz kolesterolü düşürür Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar kalp sağlığı açısından değerli yağ asitlerine sahip. Ancak yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla tüketilmesi, kan kolesterol oranını düşürmüyor. Günde altı-sekiz adet fındık veya iki ceviz yeterli.
* Kırmızı et yenmemeli, beyaz et çok tüketilmeli Hiçbir hayvansal besin sınırsız yenilemez. Önemli olan; bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarı. Yağsız kırmızı et haftada bir-iki kez, 100 gram kadar tüketilmeli.
* Yumurta yasak... Bir yumurta 213-220 mg. kolesterol içeriyor. Haftada bir iki kez haşlanmış bir yumurtanın, bir kibrit kutusu beyaz peynir yerine yenmesi yararlı. Ancak, o hafta başka besinlerin içinde yumurta alınmamalı.
* Her gün bir kadeh kırmızı şarap içilmeli Kırmızı şarap, içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin artmasında etkili. Fakat bu yararlı madde sadece kırmızı şarapta değil, birçok besinde bulunuyor. 750 ml. kırmızı şarabın içeriğinde bulunan flavonoid, 50 gram soğan veya 375 ml. siyah çayda da mevcut. Kolesterol düşürücü diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, posalı besinlerin artırılması. Şengül Sangu posaların yararlarını şöyle anlatıyor: "Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denir. Safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek, karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltır. Yulaf, arpa, pirinç kabuğunda bulunan posanın karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu kanıtlandı. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketmeliyiz." Peki bunun için nasıl bir beslenme programı tercih etmeliyiz? Yine konunun uzmanı Evrim Ayhan cevaplıyor: "Meyve, sebze ve salatayı daha çok tüketmeli, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih etmeli, meyveleri kabuğuyla birlikte tüketmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmeli, aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmemizde haftada ikiüç kez yer vermeliyiz."
|
|
|
|
|
|
|
|
|