|
|
Anadolu altına ilham verdi
Anadolu'nun geleneksel takı modelleri, Atasay Kuyumculuk'un bir projesiyle yeniden canlandı. Türkiye'nin 12 farklı bölgesindeki takı ustalarına ulaşan Atasay, eski modelleri tek tek modernize ederek muhteşem bir koleksiyona imza attı.
Binlerce yıldır Anadolu'da babadan oğula, anadan kıza, ustadan çırağa aktarılan geleneksel takı üretim teknikleri Atasay Kuyumculuk ile yeniden hayat buluyor. İki yıllık bir emeğin ürünü olan "Yaşayan Anadolu Takıları" isimli proje için Erzurum'dan Tokat'a, Mardin'den Beypazarı'na kadar uzanan 12 farklı bölgedeki eski takı ustalarına ulaşan Atasay, unutulmak üzere olan geleneksel takı üretim tekniklerini yeniden canlandırdı.
BEŞ BİN YILLIK MİRAS Atasay'ın tasarımcıları tarafından yeniden yorumlanan eski modellerden, günümüz kadınının beğenisine hitap eden muhteşem bir koleksiyon yaratıldı. Ayrıca hem koleksiyonu paylaşmak, hem de Türk takı kültürünü daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla "Atasay Yaşayan Anadolu Takıları Kitabı" hazırlandı. Peki neden Anadolu? Anadolu, dünya tarihinde hem ilk altın takıların üretildiği hem de ilk altın paraların basıldığı yer olarak bilinir. Anadolu'da, Mezopotamya civarında ilk altın takılara, milattan önce 3000 yıllarından itibaren rastlanır.
Beş bin yıl boyunca Anadolu'da yaşamış olan Hitit, Assur, Urartu, Frigya, Lidya, İonya, Pers, Greko-Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı uygarlıklarının ürettiği ve kullandığı altın takıları dünyanın çeşitli müzelerinde görüyoruz. Şimdi bu büyük mirasın etkileri, büyük takı üreticilerine dünya lideri olma yolunda itici gücü sağlıyor. "Yaşayan Anadolu Takıları" projesi de, Atasay Kuyumculuk için dünya sahnesinde markalaşmanın ilk ve en önemli adımını oluşturuyor. 70 yıldır Türkiye'nin ve dünyanın sayılı altın üreticileri arasında yer alan Atasay, 2002'de altın takı ihracatında dünyada ikinci sıraya yükselen Türkiye'yi, şu an birinci olan İtalya'nın önüne geçirmek için çalışıyor.
|