Turist akını ve peş peşe açılan oteller turizmde kalifiye eleman sıkıntısı yarattı. Oteller de "garson kaçırma" operasyonuna başladı.
***
Personel açığı arttı, oteller garson avına çıktı
Turizm patladı ama eğitimli eleman sorunu da had safhaya ulaştı, bir anda garsonların değeri arttı Antalya’da 30 bin ekstra yatak devreye girince 5-10 milyon fazla maaşa, eleman transferleri başladı.
Turizmciler2004'e iyi başladı. Yaz sezonu başlamadı ama güneydeki havalimanları yurtdışından gelen uçakların akınına uğradı. Türkiye'nin hala OECD'nin en ucuz üçüncü ülkesi olması ve hizmet kalitesinin gittikçe yükselmesi Türiye'nin şansını artırıyor. Acentalar, geçen yıl yapılan bağlantılarda fiyat kırmadan turist getiriyor. Antalya ve çevresinde ihtiyaca cevap vermek için otel üstüne otel açılıyor. Bu yıl itibariyle bu bölgede 30 bin ekstra yatak kapasitesi devreye girdi. İşte otelden garson kaçırma operasyonu da burada başlıyor. Turizmcilerin en büyük sıkıntısı bugünlerde ne turist, ne de döviz kuru. En büyük sorun otellerin çalıştıracak kalifiye eleman bulmak. O nedenle bir otelde garson olarak çalışan biri bir gün sonra başka bir otele kaptan ya da müdür olarak transfer oluyar. Antalya ve yöresindeki otel müdürleri de 'Saraydan Kız Kaçırma Operası' niyetine, 'otelden garson kaçırma operasyonu'nu seyrediyor.
15 Bin Kişiye İstihdam Kapısı 30 bin yatağın devreye girmesi demek, ekstradan 15 bin personelin daha işe alınması anlamına geliyor. Ancak, Antalya'da turizm okulları yılda ancak 600-700 mezun verebiliyor. Ortaya çıkan eleman açığını karşılamak zaten çok zor. Kalifiye eleman bulmak ise neredeyse imkansız hale geliyor. Böyle olunca da komşu otelde komi olan 5-10 milyon lira fazla para ödenerek garson olarak transfer ediliyor. Garsonlar şef, şefler de müdür oluyor. Kemer'de 5 yıldızlı hizmet veren Limra Oteli'nin Genel Müdürü Hakan Saatçioğlu, bu operasyonları esprili bir dille şöyle anlatıyor:"Maşallah işler iyi. Almanya, İngiltere ve Rusya pazarında iyi bir trend yakaladık. Şimdi en büyük sorun kalifiye elemanda yaşanıyor. Çünkü Antalya Bölgesi'nde 30 bin ilave yatak devreye girdi. Yeni açılan oteller personel bulma telaşına düştü. Bu da zaman zaman ilginç olaylara neden oluyor. Bir bakıyorsunuz bir otelde garson olan bir personel başka bir otele şef ya da kaptan olmuş. Öyle büyük fiyat farkları da yok. Bunlar eskiden de vardı. Ama bugünlerde çok daha yoğun yaşanıyor." Sektörde sirkülasyonun çok yoğun olduğunu dile getiren IC Hotel Reklam ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Sema Ögel de, "Yılda 5-6 yer değiştiren insanlar var. Yüksek sezon başlamadan herkes açığını kapatmaya çalışıyor. Böyle olunca da müdüründen komisine, her mevkide bu tür transferler oluyor. Biz elemanlarımızı 3-4 ay önceden alıp eğitime tabi tutuyoruz" diyor.