Dünya Bankası'nın eski Başekonomisti Nobel Ekonomi Ödüllü Prof. Dr. Joseph Stiglitz, "Fazla değerli bir para biriminiz varsa büyümeniz çok zor olur" dedi.
Nobel Ekonomi Ödüllü Dünya Bankası'nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Joseph Stiglitz, "Fazla değerli bir para biriminiz varsa büyümek çok zor" dedi. Stiglitz, merkez bankalarının sadece fiyat istikrarını gözetmesinin hatalı olduğunu belirtti. Dünyanın en önemli iktisatçıları arasında gösterilen, Bill Clinton döneminde ABD Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanlığı yapan, Nobel Ekonomi Ödüllü Dünya Bankası'nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Stiglitz, Akbank'ın sponsorluğunda Küreselleşme: Beklentiler ve Hayalkırıklıkları konulu bir konferans verdi. Konferansta, soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Stiglitz, Türkiye ekonomisine ilişkin bir soru üzerine, Türk ekonomisinin son derece iniş ve çıkışlı olduğunu, bu durumun bir tahmin yapmayı zorlaştırdığını ifade etti. Türkiye'de ekonomi alanında son 2-3 yılda önemli birçok olumlu gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Prof. Dr. Stiglitz, atılan olumlu adımların ardından bankaların çok daha iyi durumda olduğunu, regulasyonların iyileştiğini ve faizlerin indiğini kaydetti. Prof. Dr. Stiglitz, şöyle devam etti:
Küreselleşme Yönetilmeli "Ama öte yandan değişkenlerden biri döviz kurlarıdır. Fazla değerli bir para biriminiz varsa büyümek çok zor. Şu anda döviz oranı TL için oldukça yüksek. Yüksek faiz oranları çoğu zaman yüksek döviz oranlarıyla birlikte gider. Bazı tahmin yapan kişiler, çok yavaş büyümeyi öngörebilirler. Ben böyle bir tahminde bulunmak istemem. Türkiye'de yüksek bir döviz kuru olayını endişeyle karşılıyorum. Tıpkı Avrupa'nın büyümesinde olduğu gibi. Artık Avrupa'da büyüme durağanlaştı. Döviz kuru orada da yüksekti. Bu durum Türkiye için bir endişe konusu." Küresel ekonomik sistem üzerindeki eşitsizlikler ve sorunların çoğunlukla ülkelerden kaynaklandığını ifade eden Stiglitz, küreselleşmenin iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizerek, kuralların gelişmekte olan ülkelerin aleyhine olduğunu sözlerine ekledi.
IMF Şeffaf ve Demokratik Olamadı IMF'yeseçim yapılmadan başkan atanmasının anti demokratik bir uygulama olduğunu belirten Stiglitz şöyle konuştu: "IMF'ye gelişmekte olan ülkelerin koşullarını bilen başkanların getirilmeli. IMF yeteri kadar şeffaf değil. IMF'nin kararlarını aldıktan sonra öğreniyorsunuz. Uluslararası finans çevreleri şeffaflığı ve demokratikleşmeyi sadece internet sitelerinin iyileştirilmesi olarak algılıyor. IMF, bu anlamda demokratik değil."