Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti reformların sürdüğü sürece oluşan dalgalanmaların, dalgalı kurda olağan görülmesi gerektiğini söyledi.
Merkez Bankası, önceki gün hareketlenen para piyasalarını rahatlattı. Merkez Bankası, ABD'den gelebilecek muhtemel faiz artırımına bağlı olarak gelişmekte olan piyasalarda görülen sermaye çıkışı ve artan döviz talebiyle oluşan dalgalanmaların dalgalı kur rejiminde "olağan görülmesi" gerektiğini belirtti. Açıklamada parasal ve mali disiplin ile yapısal reformlar sürdüğü sürece bu tür şokların olumsuz etkilerinin geçici olacağı kaydedildi. Nisan ayı Para Politikası Raporu'nu yayınlayan Merkez Bankası, yapısal reformlar ve mali disiplinin devam edeceği varsayıldığında, döviz kurları üzerinde uzun süreli ve kalıcı baskı oluşmayacağını düşündüğünü belirtti. Merkez Bankası, "ABD'deki olası faiz artırımının hangi seviyeye kadar ve ne hızla gerçekleşeceğine dair belirsizlikler, gelişmekte olan piyasalarda söz konusu dalgalanmaların devam edebileceğine işaret etmektedir" dedi. Raporda, kurlarla ilgili şu görüşlere yer verildi: "2004 yılı içerisinde gerek Avrupa Birliğine adaylık süreci ile ilgili gelişmeler gerekse ABD Merkez Bankasının faiz artırımına dair beklentiler doğrultusunda, dönem dönem dışsal faktörlerden kaynaklanan dalgalanmaların oluşabileceği öngörülüyor. Ancak yapısal reformların hayata geçirileceği ve kamu kesimindeki mali disiplinin devamlılığın sağlanacağı varsayımı altında, döviz kurlarının üzerinde uzun süreli ve kalıcı bir baskı oluşmayacağı düşünülüyor.'' İçinde bulunulan dönemde en büyük riskin rehavete kapılma riski olduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi:
Riskleri Unutmayın! "Uluslararası finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek farklı eğilimler veya dışsal şoklar sonucu portföy tercihlerindeki yön değişimlerinin döviz kurlarında öngörülemeyen hareketlere yol açabileceği ve bunun da yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı enflasyon üzerinde bir risk oluşturabileceği her dönemde göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur."