|
|
Tavadaki Tehlike
Dikkat! 'Akrilamid' sözcüğü size uzak olabilir ama midenize çok yakın! Patates kızartmaları ve cipsler, kanser yapıcı olduğu kesinleşen 'akrilamid' adlı kimyasal madde kaynıyor. Yani, kızartma tavalarımızda sebze yerine tehlike pişiriyoruz.
Amerika alarmda Dünya, kansere neden olduğu kesinleşen 'akrilamid'i tartışıyor. Patates kızartmalarının içindeki, varlığı tescillenen bu kimyasal madde, fast food beslenme kurbanı Amerikalılar'ı alarma geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 'akrilamid'; cips, patates kızartması gibi nişastalı besinlerde 120 derecenin üzerinde pişirildiği zaman ortaya çıkıyor.
AB desteği Amerika, özellikle fast food zincirlerinde satılan patateslere "kanser uyarısı" taşıyan etiketler yapıştırma aşamasında ancak durum Türkiye için çok yeni. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, AB tarafından iki hafta önce sağlanan fonla, yiyeceklerdeki 'akrilamid' oranlarını araştırmaya başladı.
Uyarı yapılsın Bazı ABD'li uzmanlar, ateş bulunduğundan beri insanlığın 'akrilamid'li gıdalar tükettiğini iddia ederken, hukukçular da 'halkın uyarılması' gerektiğini savunuyor. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman ise 'akrilamid'le ilgili uyarı etiketi yapıştırmak için henüz çok erken olduğunu söylüyor: "Önce, hangi orandaki akrilamidin kanser yaptığı kesinleşmeli."
Hangi yiyecekler? Tübitak'ın inceleyeceği gıda maddeleri arasında, kızarmış patates dışında bebek mamaları, bisküvi çeşitleri, kuruyemişler ve ızgaralar bulunuyor. AB, 23 araştırma merkezinin katıldığı projeye 4.2 milyon Euro destek sağlıyor. TÜBİTAK'ın elde edeceği veriler, 3 yıllık projenin sonunda besinlerdeki ideal akrilamid oranının belirlenmesinde kullanılacak.
Sonat Canidar
|