Sütaş Genel Müdürü Muharrem Yılmaz, sütten alınan vergilerin düşürülmesi halinde sütün fiyatının da yüzde 25 oranında ucuzlayacağını bildirdi.
SütaşGenel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Muharrem Yılmaz, sütten alınan vergilerin azaltılması durumunda sütün yüzde 25 oranında ucuzlayacağını söyledi. MTV'de önceki gün yayınlanan Business Class programında Yavuz Semerci'nin konuğu olan Yılmaz, süt ve süt ürünlerinden alınan vergilerin düşürülmesi durumunda kayıtdışının da engelleneceğini belirtti. Üreticilerin yüzde 8 oranında KDV, gelir vergisi, kurumsal vergi ve stopaj gibi maliyetleri gözönüne alındığında, sokak sütçüsü tabir edilen satıcıların haksız rekabete yolaçtıklarını ifade etti.
Türkiye'de süt ticaretinin yüzde 85'inin kayıtdışı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sütte tehlikeli bir kalite bozulması olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin süt üretimi alanında teknoloji ve kalite sistemleri seviyesi bakımından çok ileri düzeyde olduğunu söyleyen Yılmaz, yine de sektörde yeteri kadar organize olunamadığından yakındı Avrupa Birliği ülkeleri, Avustralya, Yeni Zellanda gibi gelişmiş ülkelerde bile süt ve hayvancılık alanlarına birinci derecede önem verildiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşmasını imzalarken hayati bir hata yaparak, önemli bir taviz verdiğini söyledi.
Yılmaz, süt tozu, peynir, tereyağ gibi süt ve hayvancılık ürünlerinin Türkiye'ye gümrüksüz ve komisyonsuz girişine imkan veren anlaşmada Türkiye'den gidecek süt ve süt ürünlerini içeri sokmamak için ise çeşitli tedbirler alındığına dikkat çekti. Yılmaz, kalite seviyesi bakımından herhangi bir açık bulamayan ülkelerin şimdi, çiftlik ve üretici standartlarının AB'nin altında olduğu gerekçesiyle Türkiye'den süt ve süt ürünleri almaya yanaşmadığını belirtti. Yılmaz, Türkiye'nin ihtiyaçlarını kendi iç kaynaklarından temin etmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Sağlıklı beslenme trendinin tüm dünyada geliştiğini anımsatan Sütaş Genel Müdürü, gelişmiş ülkelerde sağlıklı süt tüketiminin yıllık 70-80 litre iken, bu rakamın Türkiye'de ise sadece 4 litre olduğunu ifade etti.
Sütün kaynatıldıktan sonra içilebilir kanısının yanlış olduğunu belirten Yılmaz, kaynatarak yok edilemeyen bakteriler olduğuna değindi. Sütün kaynatılmasının bütün proteinlerini ve faydasını ortadan kaldırdığını söyleyen Yılmaz, Sütaş üretim tesislerinde çiğ sütün işlenme aşamasında mikroorganizmaların yüzde 95'nin ayrıldığını belirterek, sağlık ve toplumun beslenme düzenini üretimin belirlediğini ifade etti. Günlük sütleri 15 saniyede 76 dereceye ısıtıp 4 derece kadar soğuttuklarını söyleyen Yılmaz, bu işlemin sütün besin değerlerini koruduğunu dile getirdi. Yılmaz, süt ve süt ürünlerinin içeriğinde kimyasal madde kullanımının mümkün olmadığını da vurguladı.