Stiglitz: Türkiye'yi IMF reçeteleri değil, kriz sonrası gelen dalga büyüttü. IMF, ülkelerin büyümesini değil, verdiği paranın istikrarlı bir şekilde geri dönüşünü dizayn eder....
Küreselleşmeyeilişkin radikal söylemler ve IMF ile ilgili aykırı çıkışları ile adından sıkça sözettiren Nobel ödüllü ABD'li ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan toparlanmanın IMF'nin dayattığı istikrar reçetelerinden değil, ülkede birkaç yıl peş peşe yaşanan küçülmenin, daralmanın ardından gelen zorunlu büyümeden kaynaklandığını söyledi.
Dünya Bankası eski baş ekonomisti Joseph Stiglitz, 28 Nisan Çarşamba günü İstanbul'da vereceği 'Küreselleşme, beklentiler ve hayal kırıklıkları' konulu konferans öncesinde Sabah'ın sorularını cevapladı. IMF'nin başarısını belirlemek için Türkiye'nin son 5-6 yıldaki büyüme ortalamasına bakılması gerektiğine dikkat çeken Stiglitz, "Ekonomilerde büyük çöküşler sonrasında büyüme yaşanması normaldir. IMF de ülkelerin büyümesini değil, verdiği paranın geri dönüşünü dizayn eder" dedi.
Arjantin Başardı Stiglitz, IMF'nin gelişmekte olan ülkelere yönelik uyguladığı bütün politikaları olmasa da, sabit kur veya enflasyona endeksli sabit kur benzeri 'kur çıpası' stratejilerini beğenmediğini, bu tür uygulamaların Türkiye de dahil pek çok ülkede mali krizlere yolaçtığını öne sürdü. Türkiye ekonomisinde yaşanan toparlanmanın doğrudan IMF programıyla ilgisinin bulunmadığını belirten Stiglitz, bu konuda Arjantin örneğini vererek, Arjantin'in de IMF'siz geçen yıl yüzde 8'lik büyümeyi yakaladığını hatırlattı.
Stiglitz, bu konuda şunları söyledi: "Türkiye'nin ekonomik datalarını tam incelemedim. Bildiğim kadarıyla Türkiye iki yıldır kaydadeğer bir büyüme yakaladı. Ancak peş peşe zor dönemler geçiren bütün ekonomilerde, kriz sonrası kendiliğinden bir toparlanma başlar. Arjantin IMF programını reddetti. Ardından da geçen yıl yüzde 8'lik büyüme sağladı. Bunu Türkiye de yapabilirdi. Keza Türkiye için de, 2001 krizinden sonra 2 yılda yakaladığı büyüme oranına değil, 1998 -1999'dan beri gerçekleştirdiği büyüme rakamlarının ortalamasına bakmak gerekir. Son 5 yıllık büyüme ortalaması ise çok parlak değil.. Bu açıdan bakıldığında başarıdan sözetmek zor."
IMF Şirketleri Bilmez Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, özelleştirme ilişkin görüşlerini aüçıklarken de, ne pahasına olursa olsun özelleştirme yapmanın da her zaman başarılı sonuçlar vermediğini vurguladı. Türkiye'deki özelleştirme kapsamındaki kuruluşları ve yapılarını tam bilmediğini belirten Stiglitz, şöyle konuştu: "IMF programı önerdiği ülkelerde özelleştirme konusunda ısrarcı tavırlar takınabiliyor. Koşullar kötüyken özelleştirme çok akılcı olmaz."