|
|
Bel ağrısı çekmeden yaşamanın okulu var
Oturuşunuzun nasıl olması gerektiğini, doğru yatakta yatmayı, ağırlık kaldırırken dikkat etmeniz gerekenleri bilir ve belinizi rahatlatacak egzersizler yaparsanız, bel ağrısıyla tanışmadan, rahat bir yaşam sürebilirsiniz. Bel Okulu'nda tüm bunların eğitimini almak mümkün...
* Bel okulu nedir? Kişilerin, günlük yaşamda bel ağrısından korunma yolları hakkında bilgilendirildikleri bir eğitim programıdır. Hastanemizde bel okulu bir hafta arayla, teorik ve uygulama olarak iki bölümde yapılmaktadır. Bu okulda amaçlanan; bel ağrılı hastaların ağrılarının geçmesine yardımcı olmak, bel ağrısının ortaya çıkmasını, tekrarlamasını önlemektir.
* Bel ağrısı çekmemek için oturuşumuz nasıl olmalı? Ayaklar yere tam temas etmeli, diz ve kalça 90 derece bükük olmalı. Çok yüksek veya alçak iskemle ve koltuklarda bu pozisyonu sağlayamayacağınız için oturmayın veya koltuk yüksekse, ayaklarınızın altına bir tabure koyarak yükseltebilirsiniz. İskemlenin kol destekleri kollarınızın yere paralel durmasını sağlayacak yükseklikte olmalı. Omurganız dik, beliniz destekli olmalı. Başınız omuzlarınızın önünde durmamalı, omuzlar rahat bir pozisyonda olmalı (kendinizi kasmayın).
* Ağır bir şey omurgamıza zarar vermeden nasıl kaldırılır? Ağırlık kaldırma, omurga için en tehlikeli işlerden biridir. Güvenli olarak ağırlık kaldırmak için, öncelikle nasıl kaldıracağınızı planlayın. Bu konu üzerinde 5-10 saniye düşünmek, sizi uzun süreli bir sıkıntıdan koruyacaktır. Ayaklarınız yere sağlam bassın ve ayaklar arasındaki mesafe yaklaşık omuzlarınız arasındaki mesafe kadar olsun. Belinizi dik tutarak, kalça ve dizlerinizi bükerek öne eğilin, ağırlığı iki elle kavrayarak ve vücudunuza yakın tutarak kaldırın, bel hizasından daha yukarıya taşımayın. Eğer kaldırmayı düşündüğünüz nesne kilonuzun üçte birini, hatta üçte ikisini aşıyorsa, yardım isteyin. Ağır cisimleri çekmek yerine itin. Bu sırada ayaklarınızın kaymamasına dikkat edin.
* Sağlıklı yatak nasıl seçilir? Yatağınız, vücudunuz içine gömülmeyecek kadar sert ve bel çukurunuzu destekleyecek kadar yumuşak olmalıdır. Özellikle sık yapılan bir yanlış olarak; yerde veya sunta üzerinde yatarak dinlenmek sakıncalıdır. Sırt üstü yatarken dizlerin altına bir yastık koymak, yan yatarken dizleri karına doğru çekmek, beli rahatlatır. Yüz üstü yatmak veya bacakları düz uzatarak sırt üstü yatmak, bel çukurunu artıracağından, belinizde zorlanmaya neden olabilir.
* Doğru oturuş tarzı nasıldır? Çok yüksek veya alçak, yumuşak koltuklara oturmamak gerekir. Eğer koltuk yüksekse, ayaklar da bir tabureyle yükseltilir. Otururken bel desteklenmeli ve sırt koltuğun arkasına yaslanmalı.
* Uzun süre ayakta durması gerekenler nelere dikkat etmeli? Mümkün olduğunca, sabit pozisyonda durmamak gerekir. Sırayla ayaklara ağırlık aktararak, pozisyon değiştirmek uygundur. Sabit durulacaksa, sırt düz olmalı, aşırı çukurlaştırılmamalıdır. Ütüleme gibi uzun süre ayakta durmayı gerektiren bir aktivite yapılacaksa, bir basamağa, sıra ile ayaklar kaldırılarak ağırlık aktarımı yapılır.
* Yüksek topuklu ayakkabı sağlığa zararlı mıdır? Evet, belin çukurluğunu artırıp yükünü çoğalttığı için yüksek topuklu ayakkabıdan kaçınmak gerekir.
* Bel ağrılarına en iyi gelen egzersizler hangileridir? Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, yüzmek, koşmak gibi sporlar iyi bir fiziksel kondisyonu korumayı sağlar. Bunlara ek olarak; sırt, karın, kalça ve uyluk kaslarınızı güçlendiren ve esneten egzersizler yapılmalıdır.
|