Turist 2003'te 706 dolar bırakıp bize sınıf atlattı
Ödemeler Dengesi raporuna göre Türkiye'de 2003'te turist başına ortalama harcama 656'dan 706 dolara yükseldi. Bu rakamla Türkiye, 665 dolarlık dünya ortalamasını aştı.
Geçen yıl turizm gelirleri bir yıl öncekine oranla yüzde 14 artarak 9.7 milyar dolara çıktı. 13 milyon turistin Türkiye'ye geldiği 2003'te turist başına ortalama harcama 706 dolar oldu.
2002'de bu rakam 656 dolarda kalmıştı. Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi raporu açıklandı. Raporda turizm gelirlerinin geçen yıl Irak savaşı ile darbe aldığı ancak bunun yıl sonuna doğru telafi edildiğine dikkat çekildi. Türkiye turist başına 706 dolarlık harcama ile pek çok ülkeyi geride bıraktı.
Turist başına harcamada dünya ortalaması 665 dolarda kalırken Türkiye bu rakamın üzerine çıktı. Türkiye pek cok Avrupa Birliği üyesini de geride bıraktı. Japonya kişi başına 2 bin100 dolarlık harcama ile zirvede bulunuyor. İspanya'da bu rakam 643 dolarda kalırken, Mısır'da turist başı ortalama harcama 843 dolarla dünya devlerini geride bırakıyor.
YABANCI YARIŞTI Merkez Bankası'nın raporunda dikkat çeken diğer unsurların başında ise sermaye ve finans hareketleri bölümü oldu. Yabancı yatırımcı geçen yıl 2.9 milyar dolarlık net tahvil aldı.
Yabancı yatırımcılyar 1 milyar dolarlık net hisse senedi alımı yaptı. Kriz yılında 3.6 milyar dolarlık tahvil satışı yapılmıştı. Portföy yatırımlarının arttığı dikkat çekerken yine doğrudan yatırımlar yerinide saydı. 2003 yılının Aralık ayında finans hesabı 503 milyons dolar fazla verdi. Bu ayda IMF kredileri ve resmi rezerv değişimleri hariç tutulduğunda 1.5 milyar dolarlık net doğrudan yatırım yapılmış oldu.
KISA VADELİ FİNANSMAN 2003 yılında toplam 5.7 milyar dolarlık net sermaye girişi oldu. MB bilançosunda net hata ve noksan rakamı ise 2003'te 5.2 milyar dolar fazla verdi. Bu da daha önce kamuoyunda Irak'dan Türkiye'ye giriş yapan para olarak değerlendirilmişti. Dış ticaret cephesine bakıldığında ise ulusal para biri değer kaybeden Uzak Doğu ülkelerinin ihracatlarının patladığı gözlendi. Çin, Hong Kong, Singapur ve Malezya gibi ülkeler ihracatta rekabet gücünü kur politikaları ile arttırdı. Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi raporuna göre özel sektörün kısa vadeli ticari kredi kullanımının arttığı ortaya çıkarken, uzun vadeli yatırım kredilerinde düşüş gözlendi. Buna göre ticaret hacmi 35 milyar doları aşarken, kredi hacmi 7.5 milyar dolarda kaldı. Bu da bankacılık sektörünün 2003 yılında daha çok kısa vadeli finansmanlara yoğunlaştığını gösterdi. Turist Türkiye'de 706 dolar harcıyor