Yeşil sermayeye son şans: Kurala uy ya da tasfiye ol!
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, çok ortaklı halka açık şirketlerden izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunanlara son bir şans tanıyacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bahar operasyonuna hazırlanıyor. Kamuoyunda, yeşil sermaye olarak tanımlanan çok ortaklı halka açık şirketlerden izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunanlara son bir şans verilmesi düşünülüyor. Son şeklini alan yasa taslağına göre, bu şirketlere, "Ya mevzuata uy ya da tasfiye ol" denilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya başta olmak üzere değişik Avrupa ülkelerine yaptığı seyahatlerde gündeme gelen gurbetçi şikayetleri, SPK'da yankı buldu. Erdoğan'ın, 'Para yatırırken bana mı sordunuz?'dediği şirketler için SPK'nın hazırladığı 4 aşamalı plan işletilecek: 1- Bu şirketlere, sermaye piyasansa uyum için 6 ay süre verilecek. Bu süre zorunlu hallerde 6 ay daha uzatılacak 2- Genel kurullarını toplamaları kolaylaştırılacak. Dörtte bir çoğunlukla genel kurul yapılamaması halinde toplantı yeter sayısı aranmadan karar alınmasına imkan verilecek 3- Bu imkandan yararlanmayan şirketler için Değerleme Komisyonları kurulacak. Şirket temsilcilerinin de bulunacağı bu komisyonlarda gerçek sermaye ve ortaklık yapısı ortaya çıkarılacak 4- Buna rağmen sonuç alınamazsa mahkemeden kayyum atanacak. Sermaye piyasasına adapte olamayan şirketlerin bazıları tasfiye edilecek ve elde edilen değer ortaklara dağıtılacak SPK Başkanı Doğan Cansızlar, halktan değişik vaadlerle para toplanmasının önüne geçilmesi için, finans çarşısı niteliğinde, yerel şirketlerin kote olacağı bir piyasa oluşturacaklarını açıkladı.
KOBİ BORSASI GELİYOR Cansızlar, bu amaçla bankalar, aracı kurumlar ve odaların toplantıya davet edildiğini söyledi. KOBİ borsasının özel sektör kimliğinde ve piyasa aktörlerinin ortaklığında kurulmasını hedeflediklerini belirten Cansızlar, şu bilgiyi verdi: "KOBİ Piyasası, tamamen elektronik ortamda işletilecek. Halka açılma şartları İMKB'ye göre daha esnek tutulacak. Yerel düzeydeki şirketleri, o bölgede oturanlar daha iyi bilir ve yakından izleyip denetleyebilir. Bu şirketleri yatırım yapmaya değer bulabilir. Anadolu'daki sanayi merkezlerinde, sermayesi ile teknolojisi ile organizasyon yapısı ile kendisini kanıtlamış çok şirket var. Bu şirketleri, en uygun koşullu kaynak yaratma ortamı olan sermaye piyasasına çekmek istiyoruz. Öyle her ilde borsa binalar kurmayı düşünmüyoruz. İşlemler bir merkezde, yerel bağlantılı, elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Bankalar, aracı kurumlar, oda ve borsalar bu sistemin içinde olacak."