1997 yılındı rüzgar santrallerine verilen izinleri gören Polat ve Demirer Holding'in, "Bu kadar santrala kanat lazım olur" diyerek kurdukları fabrika Türkiye'ye tek bir kanat bile satamadı....
Türkiye'degünbegün değişen politikalar, doğru diye başlanılan yatırımları, bir anda "yanlışa" çevirebiliyor. Buna en güzel örnek ise kendini "rüzgara kaptıranlar".
Çok uzağa gitmeyelim... 1997 yılında rüzgar elektrik santralleri gündemdeydi. Rüzgar santrali kurmak isteyenler DPT ve Enerji Bakanlığı'nın önünde sıraya girmişti. Nitekim bir çoğu da olur aldı. İşte bu gelişmeleri gören Polat ve Demirer Holding, hem kendi kuracakları rüzgar santralleri hem de diğer şirketler için yeni bir projeye start verdiler. "Bu kadar şirket rüzgar santrali kuracaksa, bunlara rüzgar kanatı lazım olur" diyen iki grup yanlarına Alman Enercon'u da alıp 11 milyon dolarlık kanat yatırımına başladılar.
Bu heyecan verici bir yatırımdı. Hatta o günlerde Adnan Polat'ın gittiği her toplantıda bu yatırımdan bahsettiği bilinir. Üstelik bu ilk adımı bir de jenaratör fabrikası izleyecektir. Ancak enerji politikalarında tercihler değişir ve rüzgar santralleri gündem dışında kalır. Fakat, yüzde 10'u Polat, yüzde 40'ı Demirer ve yüzde 50'si Enercon'a ait olan kanat fabrikasının temeli çoktan atılmıştır.
İHRACAT KURTARDI 20 milyon dolarlık jeneratör fabrikası yatırımının bu gelişmeler üzerine askıya alındığını anlatan Demirer Holding Yönetim Kurulu Üyesi Önder Demirer, İzmir Gaziemir'deki kanat fabrikasının senede 600 kanat üretecek kapasiteye sahip olduğunu ifade ediyor.
Fabrikada üretilecek kanatların yüzde 50'sini Türkiye'ye, yüzde 50'sini ise yurtdışına satmayı planladıklarını anlatan Demirer, "Ancak biz dahil olmak üzere rüzgar santrali kuracaklar kandırıldı. 2000 yılı ekim ayında Enerji Bakanlığı ile bir sürü anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar çerçevesinde 2002 yılına kadar bizden santrali bitirme yönünde yazılı kağıt aldılar. Biz de devletin imzasına güvenerek yatırım yaptık. Ancak şu anda Türkiye'de bir tek rüzgar kanadı satmışlığımız yok" diyor.
"Peki şimdi ne yapıyorsunuz?" sorumuza Demirer, "Yüzde 35 kapasite ile ihracata yönelik çalışıyoruz" yanıtını veriyor. Türkiye'de üretilen rüzgar kanatlarının Polonya, Çekoslavakya, İtalya ve hatta İngiltere'ye bile satıldığını kaydeden Demirer, yine de Türkiye'ye yönelik ümitlerini kaybetmediklerini dile getiriyor.