|
|
|
|
Şifalı lezzetler
Sağlıklı yaşam sırlarından biri olan şifalı bitkiler, Yeşilköy'deki Figaro Restoran'ın mönüsünde yer alıyor. Mekan sahibi Fatma Özalkan, pişirdiği otları Florya Ormanı'ndan topluyor
Genellikle kaynatıp içtiğimiz ya da özlerini çıkartıp cildimize sürdüğümüz pek çok şifalı bitkinin leziz bir mönüde yer alabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Yeşilköy sahilindeki Figaro Retoran'da yaklaşık 10 yıldır şifalı yemekler yapılıyor. Mekanın sahibi Fatma Özalkan, Florya'daki Atatürk Ormanı'ndan topladığı çeşitli otlardan, çok özel pişirme teknikleriyle son derece lezzetli ve sağlıklı yemekler yapıyor. Onun mönüsünde kanı temizleyen radika, vücuttaki iltihabı kurutan ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendiren ısırgan ve labada gibi pek çok ot bulunuyor. Özalkan Almanya'da 20 yıl boyunca vejeteryan ve diyet yemekleri üzerine çalıştıktan sonra Türkiye'ye gelmiş ve ilk restoranını açmış: "Cennet Mahallesi'nde ev yemekleri üzerine bir yer açtım. Sonra her yerde açıldı. Bunun üzerine ben de babaannemden gördüğüm şekilde şifalı bitkilerden yemekler yapmaya başladım" diyor. "Şifalı bitkilerden asıl yemek olarak faydalanacaksınız" diyen, 65 yaşındaki Özalkan; "Ne doktora gidiyorum, ne de ilaç kullanıyorum. Sabah saat 7'den gece 12'ye kadar dinç ve ayaktayım." Şifalı olduğu kadar lezzetli de olan yemekler yapan Özalkan'ın mutfağında vazgeçilmez olan gıda maddelerinin başında soya fasülyesi geliyor: "Soya fasulyesi etten daha faydalı. Bütün damarları yumuşatıyor. Soyadan köfte yapıyorum, yemeklerin içine, salataların içine karıştırıyorum. İnsanlara fark etmeden yediriyorum." Onun olmazsa olmazlarından biri de keçi boynuzu. Genelde cinsel gücü arttırıcı özellikleriyle ön plana çıkan keçi boynuzunun bilinmeyen pek çok faydası olduğu görüşünde Özalkan: "Keçi boynuzu, akciğerleri temizler, öksürüğe iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Mucize bir bitki bu. Ama öyle tıkır tıkır yenmez. Akşamdan suya koyarsınız yumuşar, sonra düdüklü tencerede iki üç saat kaynatılır. Sonra buzdolabında bekletilir. Her yemeğin içine bir parça katarsanız hem lezzet verir hem de besin değerini arttırır. Reçelini yapabilirsiniz, şurubunu yapabilirsiniz." Yemeklerin besin değerlerini koruması için pişirme tarzının önemli olduğunu söylüyor Özalkan: "Kaynatmadan, kızartmadan yapıyorum yemekleri. Zeytinyağı, fındık yağı, susam yağı, ayçiçek yağı kullanıyorum. O da sadece bir kaşık. Sarımsak dövüp zeytinyağının içine koyuyoruz. Yemekler servis edilmeden önce bir kaşık üzerine döküyoruz. Sebzeye su da konmaz. İçinde suyu da var, yağı da var tuzu da"
ISPANAK NASIL YENMELİ? Ispanağın 40 çeşit yemeğini yaptığını söyleyen Fatma Özalkan, bu sebzenin faydasını görmek için mümkün olduğunca çiğ yenmesi gerektiği görüşünde: "İyice yıkadıktan sonra ince ince doğranır. Sonra da zeytinyağı limon döküp yenir. Ama ille yemeğini yapmak isteyenler şöyle yapabilir. Bir kilo ıspanağa yarım kilo soğan konur. Soğanlar ince ince doğranır. Tencereye konulur, içine bir baş da sarımsak doğranır. Bir kaşık zeytinyağıyla çevirilir. Bir de havuç rendelenir. Hep beraber çevirilir. Sonra ıspanaklar da içine konulur. Tencerenin kapağını kapatıp ateş de kapatılır. Öyle uzun uzun kaynatılmaz. İçine kepekli bulgur da atılabilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyebilirsiniz.
Sağlıklı yemek tarifleri Ot garnitürlü soya köftesi Soya fasülyesi akşamdan ıslatılır, sabahleyin düdüklü tencerede iki üç saat kaynatılır. Soğuduktan sonra mikserde ezip hamur haline getirilir. Köfteye konulan bütün baharatlar içine konulup yoğurulur. Ekmek yerine kepekli bulgur konulur. Sonra yağsız tavada alt üst çevirilerek pişirilir. Ardından ısırgan, ebegümeci ve bütün otların ortasına sarımsaklı ve fesleğenli domates sosu dökülür. Onun ortasına da köfteler yerleştirilir. Üstüne de kaşar peyniri serpiştirilip servis yapılır.
Soyalı fırında mücver Soya, keçi boynuzu, ısırgan otu, bir kase kepekli bulgur karıştırıp tepsiye dökülür ve fırında pişirilir. Kare kare kesilip, servis edilir. Bütün vitaminler içinde. Kahvaltıda yenilebilir, akşamüstü çayla yenilebilir. Kızartma zararlı bir pişirme yöntemi olduğu için fırında yapılır.
Radika salatası Radika iyice yıkanır, sirkeli suya bastırılır. Sonra bir tabağın içine incecik doğranır. Üzerine limon sıkılır, sarımsaklı zeytinyağı dökülür, lor ya da yağsız peynir de katılıp hep beraber karıştırılır.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|